Kuldebølge

Prognoserne er enige - snart bliver Danmark lagt på is

Vi har udsigt til denne vinters koldeste vejr.

Dagene bliver længere og længere, og om blot én uges tid skriver vi marts.

Men foråret har ikke været længere væk i denne vinter, end det er netop nu. I hvert fald ikke hvis man kigger på de computermodeller, som hver dag forsøger at beregne, hvordan vejret bliver i de kommende dage og uger.

Prognoser uden slinger i valsen

De er nemlig rørende enige om, at det bliver betydeligt koldere frem mod weekenden, og i begyndelsen af næste uge tager frosten blot hårdere fat om landet.

Årsagen til udsigten til gedigen vinterkulde skal findes i et meget kraftigt højtryk, som er i gang med at etablere sig over Skandinavien.

Det får vinden til at gå om i nordøst og øst, og dermed sættes meget kold luft fra Ishavet og det nordvestlige Rusland i bevægelse mod sydvest.

Isnende kulde vil omfavne Europa

Når vi kommer ind i den nye uge, vil kulden, som må betegnes som ret usædvanlig her tæt ved indgangen til marts, gribe om sig i store dele af Europa.

I Danmark ventes temperaturen at falde til under frysepunktet i løbet af weekenden - både dag og nat - og når vi når ind i næste uge tyder meget på, at det bliver endnu koldere.

Over Mellem- og Østeuropa får man også streng frost, og frostvejret ventes også at indtage Storbritannien, Frankrig og det nordlige Italien og Spanien.

Isnende kulde på vej mod Danmark. Video: Danny Høgsholt

Der bliver brug for kælken flere steder

Med kulden følger også sne til dele af Danmark, men præcis hvor meget der kommer og hvornår, er endnu for tidligt at spå om.

Typisk vil især kysterne ud til Kattegat og Østersøen ligge godt for, når snebyger dannet i den iskolde luft ude over det relativt lune hav strømmer ind over kysterne.

Det er sandsynligt, at der flere steder kommer sne nok til, at kælken skal i brug i den kommende uge, men allerede i weekenden kan der opstå snebyger.

Isen vil brede sig på fjorde og søer

Med temperaturer et godt stykke under frysepunktet både dag og nat vil man også komme til at opleve, at der hurtigst dannes is på især de danske søer og i fjordene, og selv langs kysterne vil isen med al sandsynlighed brede sig ud fra strandkanterne.

Hvor længe kulden holder Danmark i et jerngreb er endnu uvist, men flere prognoser viser, at den kan fortsætte ind i marts.