Vejr

Her rammer den 'giftige hale' med voldsomme vindstød

Kraftige vinde blæser ind mod den jyske vestkyst på sydsiden af et lavtryk. Fænomenet den giftige hale er ansvarlig for den kraftigste vindstød. Scanpix

Et særligt meteorologisk fænomen kan give kraftige vindstød ved den jyske vestkyst.

Et område med særdeles kraftige vinde er på vej ind mod den jyske vestkyst, og der er risiko for vindstød af orkanstyrke.

Det særlige vejrfænomen 'den giftige hale' er ansvarlige for vindstødene, som kan være ødelæggende.

Strækningen på den jyske vestkyst fra Thyborøn til Blåvandshuk er udsat for den kraftige blæst, og de højeste vindstød vil med stor sandsynlighed ramme midt på Vestkysten nær Hvide Sande fra sidst på eftermiddagen og ud på aftenen.

Vindstød af orkanstyrke kan ramme den jyske vestkyst fra sidst på eftermiddagen og hen over aftenen.

Vindstødene kan nå hastigheder på 28 til 33 meter per sekund, og det kan være tilstrækkeligt til, at enkelte træer vælter. Da jorden er mættet med vand og dermed er blød, er risikoen for væltede træer forhøjet.

Det vil med stor sandsynlighed være et bælte fra omkring Ringkøbing Fjord og hen over Midtjylland, som er mest udsat for orkanvindstødene.

Både DMI's prognosemodel og TV 2 VEJRETs egen model har en overgang middelvinde af stormstyrke ved Vestkysten og vindstød af orkanstyrke.

Spektakulært område af dybe lavtryk

De kraftigste vinde er koncentreret i et meget smalt bånd, der kendes som den giftige hale. Det er en del af frontsystemet omkring et lavtryk, som udvikler sig hurtigt. Her bliver lavtrykkets fronter hvirvlet omkring lavtrykkets centrum.

I spidsen af frontsystemet udvikles en kraftig jetstrøm, hvor vinde fra flere kilometers højde kan nå ned til jordoverfladen og give vindstød med ødelæggende kraft.

Man kalder det den giftige hale, fordi denne spidse skyformation ligner en hale eller en krog på satellitbilleder.

Den giftige hale er i øvrigt forlængelsen af den front, som tidligere på dagen har givet udbredt snefald hen over det meste af Danmark