Voldsom snestorm har ramt Moskva - mindst én er omkommet

Flere steder har det sneet uafbrudt i over tre døgn, mens temperaturerne samtidig er styrtdykket.

En af de voldsomste snestorme i nyere tid har i løbet af weekenden ramt den russiske hovedstad, hvor trafikken flere steder er gået i stå, træer er væltet, skoler er lukket, og mindst én person har mistet livet.

Snevejret, som ikke vil holde op, ramte for alvor Moskva tidligt lørdag morgen, og fra flere af byens lufthavne meldes der om nærmest uafbrudt snefald i over to døgn.

Mandag morgen sner det stadig, og Moskvas borgmester, Sergei Sobyanin, skriver blandt andet på Twitter, at byens skoler holder lukket mandag.

Strømafbrydelser og trafikuheld

Søndag blev ikke færre end 15.000 snerydningskøretøjer sendt ud i byens gader for at rydde sneen bort og forhindre yderligere trafikuheld, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Allerede lørdag blev der registreret 19 trafikuheld i byen, hvorved 20 mennesker kom til skade.

Det russiske medie Sputnik News beretter ifølge AP, at over 5000 mennesker søndag mistede strømmen i den russiske hovedstad.

Strømafbrydelserne blev angiveligt forårsaget af træer, der måtte bukke under for snemasserne, og som i faldet tog elledninger med sig.

Ifølge borgmesteren er mindst 2000 træer væltet, og én person har mistet livet under uvejret. Yderligere fem er såret. 

Samtidig blev adskillige fly forsinkede og flere afgange aflyst fra byens lufthavne.

Kraftigt lavtryk gav voldsomt snevejr

Snestormen i Moskva skyldes et lavtryk, der i løbet af weekenden bevægede sig fra Balkan og op mod det vestlige Rusland, hvor det er passeret lige syd om den russiske hovedstad.

Øst for lavtrykket er varm og fugtig luft fra Sortehavet strømmet mod nord, og da denne luft mødte den kolde luft over området omkring Moskva, gav det anledning til uafbrudt og til tider kraftigt snefald.

Observationer fra Vnukovo-lufthavnen i den sydvestlige udkant af Moskva har meldt om uafbrudt snevejr siden lørdag morgen klokken syv lokal tid - og mandag morgen sner det fortsat.

Nu ligger der over en halv meter sne

Da snefaldet var kraftigst søndag middag, faldt sigtbarheden i lufthavnen til blot 400 meter, og billederne fra den russiske hovedstad taler da også deres tydelige sprog.

Mandag morgen klokken otte lokal tid blev der målt 55 centimeter sne.

Ramt af isnende kulde - og den fortsætter

Da lavtrykket nærmede sig Moskva, steg temperaturen kortvarigt lørdag morgen til 0,9 graders varme, men siden er temperaturerne styrtdykket, og natten til mandag nåede den russiske hovedstad ned på -13,1 grader, mens sneen fortsatte med at falde.

Prognoserne viser, at kulden holder fast i det vestlige Rusland hele den kommende uge. Temperaturerne ventes at blive nede mellem 10 og 20 graders frost døgnet rundt de næste syv dage.