DMI annullerer januars varmerekord

16x9
Arkivfoto Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Selvom der få kilometer fra Sønderborg blev målt lignende høje varmegrader, har DMI slettet varmerekorden fra januar.

Det er stadig de 12,4 grader, der blev målt i Sønderborg den 10. januar 2015, der er den højeste temperatur målt i januar.

Det er resultatet af, at DMI i deres kvalitetskontrol af vejrdata valgte at se bort fra de 12,9 grader, der den 24. januar blev målt i Sønderborg.

Vi så den 24. januar ud til at have haft den varmeste januardag i dansk vejrhistorie - og mindst siden 1873.

Lige sydvest for Sønderborg blev der i Tyskland målt lignende varmegrader. Ved Flensborg målte man 12,8 grader, mens man i Kiel havde 13,0 grader, da termometret viste 12,9 grader i Sønderborg.

Alligevel synes man på DMI, det var en anelse for varmt.

- Først tjekkede vi, om temperaturforløbet ved stationen så fornuftigt ud - at der eksempelvis ikke var pludselige hop eller dyk i løbet af døgnet. Her var der ikke noget at udsætte på de 12,9 grader, siger Mikael Scharling klimatolog hos DMI.

Derefter blev målingen på trods af de varme tyske målinger sammenlignet med stationer i nærheden; blandt andet Store Jyndevad ved grænsen til Tyskland, som var næstvarmest på dagen. Her blev der målt op til 12,1 grader

- 0,8 grader er en stor afvigelse mellem nærliggende stationer på denne tid af året, hvor der ikke er solopvarmning til at drive lokale forskelle i temperatur. Umiddelbart er det svært at give en fornuftig meteorologisk forklaring, så det krævede et nærmere eftersyn, siger klimatologen.