Alvorlige oversvømmelser truer Paris - højeste vandstand i 36 år

Vandstanden i Seinen er nu på det højeste niveau i 36 år.

En gåtur langs Seinen i Paris, kan meget let give våde fødder i øjeblikket - byen kæmper nemlig med de voldsomste oversvømmelser siden 1982.

Højeste vandstande målt i Paris

  • 1910: 8,62 meter
  • 1955: 7,12 meter
  • 1982: 6,18 meter
  • 2016: 6,10 meter
  • 2018: 6,10 meter (kan stige yderligere)

Massive regnskyl i årets første måned i Frankrig har givet anledning til, at ekstremt store mængder vand skal løbe ud mod havet - via Seinen.

Det har medført særdeles høje vandstande langs floden, og i den franske hovedstad Paris kæmper man i øjeblikket med ekstreme vandstande.

Således er vandstanden i floden nået 6,1 meter over normal vandstand, og det er ikke sket siden 1982, hvor vandstanden nåede 6,18 meter.

Selvom vandstanden ser ud til at have stabiliseret sig - på det meget høje leje - så er det ikke umuligt, at vandstanden kan stige få centimeter mere.

Hvis vandstanden overstiger 6,18 meter, så kan den nå højder, der ikke er set lige i 63 år. Tilbage i 1955 steg vandstanden i floden til 7,12 meter - men der er dog ikke udsigt til, at floden når det niveau.

Træer og gadelamper står under vand langs Seinen i Paris.
Træer og gadelamper står under vand langs Seinen i Paris. Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Ritzau Scanpix

Den ekstreme vandstand har fået metrostationer til at lukke, ligesom at det verdensberømte kunstmuseum Louvre holder midlertidigt lukket, og har flyttet nogle af de mest sårbare kuntværker fra kælderetagerne til højere beliggende etager.

Ikonisk statue viser oversvømmelsernes alvor

En af de mange broer, der krydser Seinen i Paris, er Pont de l'Alma-broen, som blev opført i 1854. Under broen står den berømte Zouave-statue, der tidligere i historien blev brugt til at vurdere, hvor alvorlige vandstandsstigningerne i Seinen var.

Hvis vandstanden gik til lårene på statuen, så var floden unavigérbar, mens højere vandstande var et tegn på alvorlige oversvømmelser. 

Zouave-statuen står nu i vand til midt på lårene.
Zouave-statuen står nu i vand til midt på lårene. Foto: LUDOVIC MARIN / Ritzau Scanpix

Den højeste vandstand, der er målt i floden stammer, helt tilbage fra den 'berømte' oversvømmelse af Paris i januar 1910. I sin tid nåede vandstanden i Seinen hele 8,62 meter over daglig niveau, og kun statuens hoved var synligt over vandet.

Oversvømmelserne kommer efter den vådeste januar i mindst 100 år.