OL-stadion bygget uden tag - tilskuere risikerer 20 minusgrader

16x9
De olympiske ringe hænger over skihop-pisten i Alpensia nær Pyeongchang den 10. januar 2018. Foto: SOUTH KOREA AIR FORCE HANDOUT / Ritzau Scanpix

Det skal gerne være koldt til vinter-OL, men det kan også blive for koldt, mener arrangørerne.

Ved sidste vinter-OL i 2014 blev legene afholdt i den russiske by Sotji ved Sortehavet. 

Sotji er Ruslands varmeste by med subtropisk klima og palmer på strandpromenaden, og derfor skulle man et godt stykke væk og op i bjergene for at finde det rigtige vintervejr.

Beslutningen om at lægge vinter-OL i Sotji blev mødt med panderynker og undren fra flere sider, for det skal jo helst være koldt til vinter-OL, er den intuitive opfattelse.

Men det kan måske også blive for koldt?

Det er i al fald OL-arrangørernes frygt ved dette års vinter-OL, der løber af stablen i Pyeongchang i Sydkorea den 9. februar, skriver Accuweather og citerer nyhedsbureauet Reuters.

Det olympiske stadion i Pyeongchang i Sydkorea har ikke noget tag. Således er både atleter og tilskuere udsat for vejrets luner under åbnings- og afslutningsceremonierne den 9. og 25. februar.
Det olympiske stadion i Pyeongchang i Sydkorea har ikke noget tag. Således er både atleter og tilskuere udsat for vejrets luner under åbnings- og afslutningsceremonierne den 9. og 25. februar. Foto: Pawel Kopczynski / Scanpix Denmark

Olympisk stadion har ikke noget tag

Både den isnende kulde i Taebaek-bjergene, hvor mange af de udendørs konkurrencer skal afvikles, og vejret i selve Pyeongchang, hvor åbnings- og afslutningsceremonien skal finde sted, bekymrer.

Det olympiske stadion, som skal være scene for ceremonierne, har nemlig ikke noget tag, og således vil både atleterne og de 35.000 tilskuere være overladt til vejrets luner.

Man havde ellers bedt om, at det olympiske stadion, som er spritnyt, blev bygget med tag, men det blev afvist for at spare tid og penge.

Skiområdet Alpensia den 27. december 2017. Det er her, at mange af de udendørs konkurrencer skal afvikles ved vinter-OL i februar.
Skiområdet Alpensia den 27. december 2017. Det er her, at mange af de udendørs konkurrencer skal afvikles ved vinter-OL i februar. Foto: YELIM LEE / Ritzau Scanpix

Vil uddele tæpper og bygge vægge

I stedet har man planlagt at uddele blandt andet tæpper til tilskuerne, ligesom man vil opføre afskærmningsvægge, der skal beskytte tilskuerne mod vinden.

Væggene, som har en samlet længde på 510 meter, vil blive 3,5 meter høje.

Sydkorea.
Sydkorea. Foto: TV 2

Kan let blive nær 20 graders frost

Og der kan blive rigeligt brug for både vægge og tæpper, når ceremonierne finder sted.

Gennemsnitstemperaturen i Pyeongchang, som ellers ligger på samme breddegrad som Middelhavet, er nemlig -5,5 grader i februar, men det kan let blive ned til nær 20 graders frost.

Kulderekorden i byen i februar lyder på -27,6 grader, og så sent som natten til fredag nåede temperaturen i byen ned på -20,9 grader.

Ved sådanne temperaturer kræver ophold udendørs den helt rette påklædning.

I november blev seks personer ramt af underafkøling - såkaldt hypotermi - da de var til en koncert på stadionet. 

Voldsomt snevejr i Gangneung den 14. november 2011. Byen skal være vært for mange af de indendørs konkurrencer ved vinter-OL i februar 2018.
Voldsomt snevejr i Gangneung den 14. november 2011. Byen skal være vært for mange af de indendørs konkurrencer ved vinter-OL i februar 2018. Foto: KIM JAE-MYUNG / Scanpix Denmark

Iskolde udendørs konkurrencer

De udendørs konkurrencer skal afholdes i skiområdet Alpensia, som ligger cirka 40 kilometer nordøst for Pyeongchang, og her kan det også blive særdeles koldt.

Indendørs konkurrencer såsom curling og ishockey skal afvikles i byen Gangneung, som ligger cirka 60 kilometer nordøst for Pyeongchang.

Legene slutter den 25. februar.