Meteorsværm kan give stjerneskud i hobetal

16x9
Stjerneskud - fanget da Perseiderne toppede i august 2015 Foto: Anders Brandt / Privatfoto

Jorden passerer i disse dage igennem Geminiderne, der er årets mest aktive meteorsværm.

Når man ser et stjerneskud, må man som bekendt ønske - og det er jo slet ikke så tosset her i december, hvor vi med hastige skridt nærmer os jul.

Og det er der en mulighed for i de kommende nætter og måske navnlig natten til torsdag og torsdag morgen, hvor der er mulighed for at se masser af stjerneskud, hvis vejret tillader det.

Jorden passerer nemlig igennem meteorsværmen Geminiderne hvert år i julemåneden, og 'forestillingen' kulminerer den 13.-14. december. 

Stammer fra asteroiden Phaethon

Geminiderne er resterne af asteroiden Phaethon og har været kendt siden 1862. Stjerneskuddene opstår, når meteorresterne brænder op i jordens atmosfære på brøkdele af et sekund.

Meteorer og stjerneskud

Meteorid
Et stenobjekt i kredsløb omkring Solen. Er mindre end en asteoride - dvs. typisk mindre end ca. 100 m i diameter.

Meteor (stjerneskud)
Meteorid, der trænger ind i Jordens atmosfære, og begynder at 'brænde' under udsendelse af lys.

Bolide (ildkugle)
En ekstremt kraftigt lysende meteor, der eksploderer i atmosfæren. Er typisk mere end dobbelt så lysstærk som Månen.

Meteorit
En meteor, der rammer Jordens overflade.

Meteorsværmen har fået sit navn efter stjernebilledet Tvillingerne - eller Gemini på latin - hvorfra stjerneskuddene synes at udspringe.

Der er gode chancer for at se stjerneskud i nat, men det kræver nok en god portion held at se et så kraftigt et af slagsen som her om aftenen den 7. november 2017 ved Gilleleje.
Der er gode chancer for at se stjerneskud i nat, men det kræver nok en god portion held at se et så kraftigt et af slagsen som her om aftenen den 7. november 2017 ved Gilleleje. Foto: Colin Abbott / Nordic Images

Det er natten til torsdag og torsdag morgen, at aktiviteten topper med op mellem 50 og 120 stjerneskud i timen, selvom man også kan være heldig at se stjerneskud de kommende par nætter.

Geminiderne er årets absolut mest aktive meteorsværm.

Mange skyer vil blive en udfordring

Det kræver dog naturligvis, at vejret er klart, og det bliver en stor udfordring for de stjerneskuds-interesserede danskere i store dele af landet.

Skyprognose torsdag morgen klokken 08.00. De bedste og måske eneste muligheder for klart vejr har man i den sydlige del af landet.
Skyprognose torsdag morgen klokken 08.00. De bedste og måske eneste muligheder for klart vejr har man i den sydlige del af landet. Foto: TV 2 VEJRET

Faktisk vil det i det meste af landet være overskyet, og mange steder vil man få regn, slud eller tøsne.

Kig mod vest før solopgang

De bedste chancer for klart vejr og dermed for at se stjerneskuddene har man i Sønderjylland og på Fyn torsdag morgen inden solopgang.

Her skal man kigge i vestlig retning og cirka halvvejs op på himlen for at have bedst mulighed for at få øje på stjerneskuddene.

Som altid er det også en god ide at befinde sig et mørkt sted så langt væk fra byens lys som muligt.