Vejr

Dyreste hurricane-sæson nogensinde er endelig overstået

De tropiske orkaner Irma og Maria gik begge i land som kategori-5-orkaner, og det er kun anden gang i historien, at det er sket i samme sæson i og omkring Atlanterhavet. Her ser vi skader på Guadeloupe efter begge uvejr. CEDRICK ISHAM CALVADOS / Scanpix Denmark

Sæsonen for tropiske orkaner i Atlanterhavet er ved at være slut, og det er den dyreste til dato.

Årets hurricane-sæson i Atlanterhavet har været særligt aktiv og ekstraordinært ødelæggende, og da sæsonen slutter 30. november uden udsigt til flere tropiske uvejr i Atlanterhavet, kan vi gøre status allerede nu.

Med 17 navngivne storme er sæsonen på niveau med 1936 som den femtemest aktive siden man begyndte at registrere dem i 1851 og den mest aktive i fem år. Men først og fremmest den dyreste i historien.

Tropiske orkaner

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Man vurderer, at de foreløbige omkostninger i forbindelse med årets sæson er på mere end 368 milliarder dollars eller mere end 2,3 billioner kroner - og 438 mennesker mistede livet. 

De økonomiske omkostninger er mere end dobbelt så høje som 2005-sæsonen, som ellers rangerer som den tredjemest aktive, og størsteparten af skaderne skete i forbindelse med Harvey, Irma og Maria. Alle tre såkaldte major hurricanes af kategori 3 eller højere. 

I år havde man det højeste antal af disse major hurricanes siden 2005 med i alt seks af slagsen, og da Irma og sidenhen Maria gik i land på flere af de Caribiske øer, var det kun for anden gang i historien, at to kategori-5-orkaner gik i land i samme sæson. 

En hurricane er betegnelsen for en tropisk orkan i Atlanterhavet.

Stillestående hurricane blev den mest alvorlige i USA 

Da august gik på hæld, gik Harvey i land i Texas som en major hurricane, og sidste gang en sådan gik i land i USA var i 2005 med Wilma. 

Harvey blev den absolut dyreste hurricane til dato med skader for omkring 1,3 billioner kroner, og de fleste af skaderne opstod i forbindelse med de omfattende oversvømmelser i og omkring millionbyen Houston. 

I løbet af fire dage fik man mere end 1000 millimeter regn, da uvejret nærmest gik i stå over det østlige Texas og dermed forårsagede katastrofale oversvømmelser. 

På det mest udsatte sted fik man hele 1539 millimeter regn, og samlet set blev Harvey den mest nedbørsrige hurricane i USA. 

De kraftigste vinde målte man til gengæld i forbindelse med Irma med 295 kilometer i timen, og det sender den ind på en delt førsteplads sammen med den såkaldte Labour-day-orkan i 1935. 

Sæsonen for tropiske orkaner i Atlanterhavet begynder 1. juni og varer frem til 30. november.  

Dette halvår er typisk den tid på året, hvor havet er varmt nok til at levere tilstrækkelig med energi til atmosfæren til, at tropiske cykloner kan blive dannet. Man skal typisk have temperaturer på over 26,5 grader.