Vejr

Vinterens første sne har ramt Warszawa usædvanligt tidligt

Sneen er faldet tidligere end normalt i Polens hovedstad.

Mens vi herhjemme kunne stå op til en smuk og kold morgen mange steder i Danmark, slog vinteren til og gav borgerne i Warszawa den første sne i denne vinter. Og det var usædvanligt tidligt.

Ydermere var det nøjagtig samme lavtryk, som søndag gav os blæst og byger herhjemme, som også kastede det første hvide drys ned over polakkernes hovedstad mandag morgen.

Normalt ser man den første sne i løbet af december, men vejret dernede er lunefuldt ligesom herhjemme, så det svinger meget, og nogle gange skal man helt ind i januar for at få sne i Warszawa.

Generelt kommer der mindre nedbør end i Danmark med i snit 529 millimeter mod 712 millimeter i Danmark om året.

Videoklippet her over viser et udpluk billeder fra et snedækket Warszawa.

Samme lavtryk gav os blæst og byger

Lavtrykket og den tilhørende frontzone bevægede sig ned over Polen natten til i dag, og da det kom på behørig afstand af den endnu relativt lune Østersø, gik regnen over i sne, og byen blev klædt i hvidt.

Kold luft strømmede ned over Polen fra Danmark, og over Warszawa var det koldt nok til, at en linje med byger gav sne.

Snevejret er i dagens løb trukket ned mod det sydlige Polen, hvor mange af de polske skidestinationer befinder sig.

At en vejrsituation, som giver regn og slud herhjemme, kan give sne i Polen er et udtryk for, at klimaet dernede er en smule mere kontinentalt end i Danmark i den forstand, at der er mere land end hav.

Vi får derfor ofte den første sne, når vinden kommer fra nord eller nordøst og bringer den tørre og kolde skandinaviske luft ned over os.