Vejr

Usædvanligt uvejr på vej mod Grækenland - ligner en tropisk orkan

Et usædvanligt og potentielt farligt vejrfænomen rammer dele af Grækenland.

Det er ikke mere end fire dage siden at man nær den græske hovedstad, Athen, blev ramt af et kraftigt uvejr der medførte omfattende oversvømmelser.

Nu har resterne af det selvsamme uvejr samlet kræfter over Middelhavet og har igen kurs mod Grækenland.

Det voldsomme uvejr kan give vindstød på op mod stormstyrke langs vestkysten på Peloponnes, mens der især i de bjergrige områder over land kan forventes meget store mængder regn, der igen kan forårsage voldsomme oversvømmelser.

Ødelæggelser i Mandra, vest for Athen den 17. november 2017, efter at et voldsomt uvejr ramte området. 16 mennesker mistede i alt livet. Det er resterne fra det uvejr, der nu befinder sig over Middelhavet.

Uvejret har delt sig i to - og det ene befinder sig lørdag middag over den sydlige halvdel af Peloponnes, mens den anden del af uvejret ligger syd for Italien - dog uden at ramme land.

Usædvanligt vejrfænomen

Det er et særligt og relativt sjældent vejrfænomen, der i løbet af weekenden kan ramme den sydvestlige del af Grækenland. Vejrsystemet der er kendt som en medicane, har visse ligheder med de frygtindgydende tropiske orkaner, der dannes over de varme verdenshave i sommermånederne.

Ligesom tilfældet er det med tropiske orkaner, så opstår medicanes over relativt varmt hav, men kræver ikke nær så høje vandtemperaturer, som det der kræves for dannelsen af tropiske orkaner. Som navnet antyder, så er medicane blot en sammentrækning af ordene mediterranean og hurricane. I nogle af de mere voldsomme medicanes kan der udvikles et regulært 'øje', som vi kender det fra tropiske orkaner.

En af de mest berømte medicanes blev dannet over Middelhavet i midten af januar 1995. Her ses systemet fra satellit den 15. januar 1982.

Den nuværende medicane har fået navnet 'Numa', og er den første medicane i Middelhavet i 2017. Sidst man observerede en sådan slags uvejr, var i oktober sidste år, hvor 'Trixi' skabte ravage i den maltesiske hovedstad, Valletta.