Vejr

Kraftigt nordlys kunne ses på himlen over Danmark

De fluorescerende farver kunne ses på aftenhimlen i store dele af landet.

Klart vejr, tålmodighed og en lille smule held var alt, hvad der skulle til, hvis man i aftes og i nat havde lyst til at se et fantastisk fænomen over Danmark.

Et imponerende og ganske kraftigt nordlys viste sig nemlig i mørket over store dele af landet.

Et imponerende lysshow

Beretninger og billeder er strømmet ind til TV 2 VEJRET fra både Himmerland, Djursland, Odsherred og Nordsjælland, hvor de grønlige farver nærmest 'dansede' på himlen tirsdag aften og nat.

- Ved 20.30-tiden blev der skruet op for et til tider imponerende lysshow, og denne gang var det synligt med det blotte øje til trods for det kraftige måneskin, skriver Valther Jørgensen fra Auning på Djursland, der har taget billedet, som ses herunder.

Imponerende nordlys set fra Auning på Djursland omkring klokken 20.30 den 7. november 2017.

Soludbrud i fredags sendte partikler mod Jorden

Årsagen til nordlyset er et soludbrud, som blev observeret i fredags.

Sådan opstår nordlys

Nordlys kan skabes i jordens atmosfære efter kraftige udbrud på solen.

Udbruddene på solen slipper energirige partikler ud i rummet i solvinden, som bevæger sig med 500-1500 kilometer i sekundet væk fra Solen.

Afstanden ud til os på Jorden er ca. 150 millioner kilometer, så det tager partiklerne fra én til små fire dage at nå os.

Udbruddene måles i forskellige kategorier på en skala på henholdsvis A, B, C, M og X, hvor X er det højeste. Kategorierne er et udtryk for effekten af partikelstrømmen - altså hvor megen energi der slipper af sted fra solen pr. sekund.

Når de energirige partikler rammer Jordens magnetfelt, bliver en del af dem indfanget og sendt ned mod den øvre atmosfære

Molekylerne afgiver hurtigt energien igen, og det sker i form af myriader af små lysglimt, som til sammen udgør nordlyset.

I stor højde, fra ca. 500 km og ned til 100 km, udsender oxygenmolekyler primært rødligt lys, der langsomt bliver mere grønligt ned mod 100 km. I omkring 100 kilometers højde bidrager nitrogenmolekyler til et mere blåligt lys.

Jordens magnetfelt modtager konstant partikler fra Solen, men oftest i meget mindre intensiteter end i øjeblikket. Der er således næsten altid nordlys i større eller mindre grad, men det er sjældent så kraftigt og udbredt, at vi kan se det nede på vore breddegrader

Udbruddet har sendt store mængder ladede partikler i retning mod Jorden, hvor de ved mødet med Jordens atmosfære har givet anledning til nordlys, der har kunnet ses så langt mod syd som i Danmark.

Det grønlige nordlys skyldes primært partiklernes interaktion med iltmolekyler - typisk i højder på mellem 100 og 200 kilometer over jordoverfladen.

Nordlys set fra Tisvildeleje i Nordsjælland natten til den 8. november 2017.

Mulighed for mere nordlys de kommende nætter

Også flere steder i Storbritannien har man i nat set det imponerende fænomen.

Der er mulighed for mere nordlys over Danmark i de kommende par nætter, men mere skyet vejr vil gøre det markant sværere at se naturens eget 'festfyrværkeri'.

Desuden er det altid en god idé at bevæge sig langt væk fra byens lys, hvis man vil have de bedste muligheder for at se nordlyset.

Nordlys set over Rold Skov i Himmerland klokken 19.44 om aftenen den 7. november 2017.
Nordlys set fra Ordrup Næs i Odsherred mens månen stod op klokken 20.33 den 7. november 2017.
Nordlys set fra Hornbæk i Nordsjælland om aftenen den 7. november 2017.