Vejr

Hovedstad ramt af ekstrem luftforurening - advarer folk mod at gå ud

New Delhi i Indien er ramt af så voldsom en luftforurening, at lægerne opfordrer folk til at blive indendøre.

Tågen er så tyk og brun, at man blot ved at kigge ud af vinduet i New Delhi kan se, at det næppe er sundt at bevæge sig udenfor.

Politifolk på gader og stræder ses bære masker, og sigtbarheden er så ringe, at selv flyene har problemer med at lande i byens lufthavn.

Læger advarer folk mod at gå ud

Den indiske hovedstad, som sammen med dets forstæder huser op mod 13 millioner indbyggere, er ramt af en så voldsom luftforurening, at sammenslutningen af indiske læger i Indian Medical Association advarer mod at gå udenfor. 

Samtidig opfordrede de til, at det store halvmarathonløb, som skal afholdes søndag den 19. november, bliver aflyst af hensyn til løberne og de frivillige, der hjælper til ved arrangementet.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Forurening på højeste niveau

Tirsdag blev luftforureningen målt til 451 på en skala, der går fra 0 til 500. Alt over 100 betegnes som sundhedsskadeligt.

Sigtbarheden, som tirsdag ifølge vejrobservationer fra byen undertiden faldt til under 100 meter, betød også, at omkring 20 fly blev forsinket, og at cirka et dusin tog fra byens hovedbanegård ikke kom til tiden.

Samtidig nåede temperaturen i byen op på 30,2 grader.

Onsdag besluttede de indiske myndigheder at lukke alle skoler i byen.

Typisk vinterfænomen

Årsagen til den ekstreme luftforurening er en kombination af udledninger fra trafik, industri, landbrug og ugunstige vejrforhold.

Navnlig i vinterhalvåret har store højtryk det med at lægge sig over det nordlige Indien, og når det sker, aftager vinden, luften bliver stabil og forureningen lægger sig som en dyne hen over byen.

Derfor er New Delhi ofte ramt af tyk og sundhedsskadelig smog.

I fjor blev den indiske hovedstad kategoriseret som den mest forurenede by i verden af det amerikanske agentur for miljøbeskyttelse, EPA.