Vejr

Her landede meteoren - sandsynligvis

Fra det meste af Danmark kunne man mandag aften kort efter klokken 22 se en ildkugle på himlen mod syd og sydøst. Her er det fra Kalø Vig ved Djursland, og man ser endda en spejling af ildkuglen i vandet. TV 2 VEJRET

En foreløbig granskning af billeder peger på et sandsynligt nedslagssted for ildkuglen, som for hen over himlen over Danmark mandag aften.

Mange danskere oplevede mandag aften et helt særligt syn på himlen over Danmark, da en ildkugle i et kort øjeblik oplyste aftenmørket.

Det var på himlen mod syd og sydøst, at man kort efter klokken 22 kunne se et lysende spor, efter hvad der med stor sandsynlighed var en meteor. Meteoren kan endda have overlevet hele vejen ned til jordoverfladen, og så vil der være tale om en meteorit.

Meteorer og stjerneskud

Meteorid
Et stenobjekt i kredsløb omkring Solen. Er mindre end en asteoride - dvs. typisk mindre end ca. 100 m i diameter.

Meteor (stjerneskud)
Meteorid, der trænger ind i Jordens atmosfære, og begynder at 'brænde' under udsendelse af lys.

Bolide (ildkugle)
En ekstremt kraftigt lysende meteor, der eksploderer i atmosfæren. Er typisk mere end dobbelt så lysstærk som Månen.

Meteorit
En meteor, der rammer Jordens overflade.

Vi har modtaget flere henvendelser fra seere og læsere, som har set ildkuglen, og på TV 2 VEJRETs redaktion har vi gransket de billeder, vi har af ildkuglen. På baggrund af dem tyder det ind til videre på, at man skal lede efter meteoritten i den nordlige del af det tidligere Østtyskland.

Krydspejling fra tre kameraer indsnævrer det mulige nedslagssted

Vi har et netværk af webkameraer rundt omkring i Danmark, og tre af dem var rettet mod syd og sydøst mandag aften, så de kunne fange ildkuglen. Kameraerne ved Rødbyhavn på Lolland, i Svendborg og ved Kalø Vig ved Djurslands sydkyst fik tydelige billeder af ildkuglen.

To af kameraerne nåede endda at tage flere billeder af ildkuglen, så vi har et klart billede af, i hvilken retning ildkuglen krydsede horisonten. Holder vi alle de informationer sammen, peger de på det nordøstlige Tyskland som muligt nedslagssted.

En krydspejling fra tre af TV 2 VEJRETs webkameraer peger på det nordøstlige Tyskland som muligt nedslagssted for ildkuglen, som for hen over himlen mandag aften.

Det præcise nedslagssted er dog svært at pege på, for de tre kameraer kiggede i næsten samme retning, og så er der stor usikkerhed på, hvor pejlelinjerne krydser hinanden - da der i sig selv er usikkerhed på den præcise retning fra hvert kamera og til ildkuglen.

Og så er det i øvrigt uvist, om meteoren i det hele taget overlevede hele vejen ned til jordoverfladen. Den kan nemlig have brændt op i atmosfæren.

Ildkugler over Danmark ses jævnligt

En meteor er et objekt, der fra rummet trænger ind i jordens atmosfære, hvor den begynder at brænde op.

Det er dét, vi i undertiden herhjemme kan se som stjerneskud.

I særlige tilfælde er stjerneskuddet særdeles lysstærkt og langvarigt - og sådanne kaldes for ildkugler eller bolider.

I både februar og i november i fjor blev en lignende ildkugle set flere steder i landet, og tilbage i februar 2013 slog en meteor ned i den russiske by Tjeljabinsk, hvor mere end 1100 mennesker blev såret.

Rundt omkring i Danmark findes en række meteorkameraer, og da vejret var klart i stort set hele landet mandag aften, er det meget sandsynligt, at der i løbet af dagen kommer mere klarhed omkring den præcise lokalitet, når billederne er blevet analyseret.

Har du billeder eller video af ildkuglen, så send dem gerne til os.