Vejr

Det har lige været 30 grader - nu er der snelandskab

Hedebølge er på få dage forvandlet til vinter i Sierra Nevadas bjerge nær Malaga. Europas sydligste skiterræn gør nu klar til skisæsonen.

Shorts og t-shirt eller badetøj har været passende påklædning i Sydspanien i det meste af efteråret. Det har været usædvanligt varmt, men de seneste dage er temperaturen faldet til det normale for årstiden. 

Sierra Nevada, der på sit højeste rager 3482 meter over havets overflade, fik sæsonens første portion sne for knap to uger siden, den 25. oktober. I lørdags kom der for anden gang i efteråret sne til pisterne, og efterfølgende har det været koldt nok til, at snekanoner kan suppleret med nysne. Skisportsstedet ligger fra 2100 til 3300 meter over havets overflade.

Hedebølge i 500 meters højde

Granada, der ligger for foden af Sierra Nevada i 567 meters højde, målte 31,2 grader for præcis en uge siden. Siden er det blevet koldere, og den seneste nat har temperaturen været nede på 2,2 grader. Granada ligger 20 kilometer nord for skiterrænnet, og der er ydeligere cirka 30 kilometer til Spaniens sydkyst, som er et yndet rejsemål for soldyrkere.

Varme og hedebølge prægede i den grad Andalusien i sidste uge. I byer som Cordoba og Sevilla nåede man også et stykke over de sveddryppende 30 grader.

Behageligt klima i Malaga og Costa del Sol

I Malaga, hvor mange danskere rejser til, er temperaturen faldet fra lidt over 25 grader i sidste uge til lidt over 20 grader i denne uge. Her er temperaturudsvingene ikke så store som i Granada eller Sierra Nevada, fordi man ligger nær Middelhavet. Er man alligevel træt af sol og strand, kan man tage på udflugt og vandre i de sneklædte bjerge 100 kilometer fra Malaga.

Skisæson fem måneder om året

Skiløb kan det endnu ikke blive til trods de gode forhold. Pister og lifte åbner først den 25 november. Lige nu sørger snekanonerne for, at pisterne får en god sål og bjergkæden kan leve op til sit navn. Sierra Nevada betyder nemlig snedækket bjerg. Det er måske også grunden til navnet Sierra Nevada også findes i lande som USA, Mexico, Colombia, Venezuela, Argentina og Chile. Skisæsonen i de spanske Sierra Nevadabjerge lukker i slutningen af april måned.

Lørdagens snevejr kom i forbindelse med en koldfront passerede Spanien. I den forbindelse kom der også sne i bjergkæden Pyrenæerne på grænsen mellem Frankrig og Spanien.