Vejr

Er du bange for vejret? Her er otte fobier, du måske ikke kendte

Den første sne falder i de mørke timer. Her er det et arkivbillede fra Aalborg fra et snevejr den 23. december 2012. Henning Bagger / Scanpix Denmark

Hvis du lider af chionofobi eller cryofobi, så kan du med vinterens komme gå en svær tid i møde.

Selvom vejret herhjemme kun i sjældne tilfælde er decideret voldsomt, har de fleste nok oplevet, at det på et eller andet tidspunkt har føltes ubehageligt.

Det kan være, at lynet har slået ned tæt på huset, eller at stormen har taget lige lovlig meget fat i ens hjem. 

Men nogle mennesker er så bange for forskellige slags vejr, at de lider af en decideret fobi. 

Hver tiende er bange for vejret

Ifølge et studie offentliggjort i American Meterological Society Journal i 2014 led omtrent hver tiende amerikaner af en eller anden fobi for vejr- eller naturforhold. 

Den måske mest kendte og udbredte fobi er frygten for lyn og torden.

Den fobi kaldes astrafobi og kan skyldes angst for selve lynet, tordenbraget eller begge dele.

Men der findes også enkelte mennesker, som frygter enten sne, ekstrem varme eller sågar vinden. 

Herunder har vi samlet nogle af de anerkendte fobier for vejr, som findes.

Er du bange for vejret?

Så lider du måske af en af disse fobier.

Astrafobi

Lynnedslag over byen Copiapo i Atacama-ørkenen i Chile den 17/3. Atacama-ørkenen er verdens tørreste, og i Copiapo regner det kun i marts hvert femte år.

Tordenvejr

Astrafobi er, når du er bange for tordenvejr, og det er måske den mest kendte og udbredte fobi relateret til vejret. Astrafobi kan skyldes det at være bange for selve lynet, tordenbraget eller begge dele. I USA, hvor tordenvejr er hyppigt forekommende, vurderes det, at cirka tre-fire procent af alle mennesker lider af astrafobi. Fobien ses især hos mindre børn. 

Foto: STRINGER / Scanpix Denmark

Lilapsofobi

Tornado i Rozel, Kansas, USA i maj 2013.

Uvejr

Lilapsofobi er oftest forbundet med angsten for tornadoer eller voldsomme storme og orkaner, men begrebet dækker egentlig over alle fobier for voldsomt vejr. Fobien kan blandt andet opstå hos personer, der har haft voldsomme oplevelser i forbindelse med et uvejr - såsom tabet af en ven eller et familiemedlem. 

En af de mest populære vejrfilm gennem tiderne, 'Twister' fra 1996, skildrer blandt andet lilapsofobi, idet filmens hovedperson, forskeren Jo Harding, udvikler en stor interesse og fascination for tornadoer. Hun mistede som lille pige sin far til en tornado.

 

Foto: Kai-Asle Sønstabø / Privatfoto

Nephofobi

Mægtige mammatus-skyer over New Mexico mandag d. 22. maj 2017. De særlige skyer dannes, når lommer af kølig luft synker ned på bagsiden af et større uvejr.

Skyer

Skyer er som oftest fredelige i sig selv og undertiden betagende smukke, men for personer med nephofobi er deres tilstedeværelse, udseende og det faktum, at de 'bor' over hovedet på os, angstprovokerende. 

Foto: Danny Høgsholdt / TV 2 VEJRET

Ombrofobi

Kraftig regn og lokale skybrud kan ramme landet

Regn

De fleste synes, at regnvejr kan være træls og ubekvemt, men for personer med ombrofobi er det direkte angstprovokerende at bevæge sig udenfor, mens det regner. Lidelsen, som vurderes til at være sjælden, hænger ofte sammen med aquafobi og antiofobi, som er henholdvis angsten for vand og oversvømmelser.

Foto: Rasmus Holmegaard / Privatfoto

Chionofobi

Kraftigt snefald over Rødovrevej i Rødovre under snevejret den 23. februar 2017.

Sne

Vinteren kan være en særdeles hård tid for personer, der lider af chionofobi, som er angsten for sne. Ofte hænger angsten sammen med de farlige situationer, som sneen kan skabe, fremfor angsten for selve sneen. Det kan være glatføreulykker eller laviner. Associerede fobier er ofte pagofobi og cryofobi, som er henholdsvis angsten for is og for kulde. 

Foto: Christian Eilert Nesgaard / Privatfoto

Ancrafobi

År 2017 byder på den laveste maksimumtemperatur der er målt i dansk vejrhistorie. Arkivfoto

Vind

Er du bange for vinden, lider du måske af ancrafobi. Selvom denne fobi ikke er kendt af mange, så findes der nogle personer, som undgår at åbne vinduerne, når det blæser. 

Foto: Anders Debel Hansen / Scanpix

Termofobi

2015 er indtil videre det varmeste år målt på kloden - men 2016 kan slå den rekord. Her er det under en hedebølge på Bondi Beach i Australien i november 2015.

Varme

Som navnet måske antyder, er termofobi frygt for varme. Selvom fobien blandt andet dækker over det at være bange for meget varmt vejr som eksempelvis hedebølger, så dækker begrebet også over angsten for varme genstande i sig selv. 

Frygt for solen kaldes derimod heliofobi.

Foto: Scanpix / Scanpix

Cryofobi

Vinterbader.

Cryofobi

Vinteren kan også være en hård tid for personer, der lider af cryofobi, der er angst for kulde. Angsten bunder typisk i de livsfarlige situationer, der kan opstå i ekstremt koldt vejr, men er også forbundet med angsten for kolde genstande helt generelt. 

Foto: Morten Stricker / Scanpix

 Artiklen bygger på andre artikler fra Accuweather og ThoughtCo samt publiceret forskning fra American Meteorological Society Journal.