Vejr

Stormflod truer danske kyster - risiko for oversvømmelser flere steder

I kølvandet på stormen Ingolf rammes mange danske kyster af stormflod søndag aften.

Når stormen Ingolf rammer Danmark i nat og søndag morgen, så bliver det ikke kun med kraftig vind og væltede træer.

Ingolf efterfølges søndag aften af et kraftigt højvande, som vil give stormflod flere steder i de indre danske farvande. Det viser de seneste prognoser.

Vand fra Nord- og Østersøen

De seneste dage er store mængder vand presset ind gennem de indre danske farvande fra Nordsøen, og det har medført, at der i øjeblikket er et overskud af vand i Østersøen.

Derfor er mange kyster i morgen aften udsat, når vinden blæser fra nord ned gennem Kattegat og senere Østersøen.

Forventede vandstande søndag aften.

På den måde virker Sjælland og Fyn som sten i en å, der vil få vandstanden til at stige.

Højeste vandstand siden 2006

Når vandstanden kulminerer i morgen aften og natten til mandag, så bliver det mange steder med de højeste vandstande siden stormfloden den 1. november 2006.

I Odense Fjord forventes vandstanden, ifølge DMI's vandstandsmodeller, i morgen aften ved 22-tiden at stige til 1,6-1,7 meter over daglig vande, mens man langs den nordfynske kyst, samt ved Fredericia og Juelsminde kan se frem mod vandstande på ca. 1,5 meter.

Senere på aftenen kan vandstanden også stige til ca. 1,4 meter i Smålandsfarvandet, så man langs den lollandske nordkyst, samt ved eksempelvis Karrebæksminde, kan forvente problemer med højvandet.

De forventede vandstande er blandt de fem højeste, man har set på de kanter de sidste 50-100 år, og flere steder må man forberede sig på oversvømmelser langs kysterne og ved havneområderne.

Roskilde Fjord bliver også ramt

Ved midnatstid natten til mandag ventes stormfloden at kulminere i Roskilde Fjord, hvor vandstanden ser ud til at toppe med ca 1,3 meter. Det er heldigvis væsentligt under det niveau man oplevede under stormen Bodil i december 2013, hvor vandstanden i Roskilde nåede 2,06 meter over normal vandstand.

Det er dog fortsat nok til at der må forventes problemer i blandt andet Jyllinge Nordmark, som de seneste år har været hårdt ramt af stormfloder.

Storm kan give problemer

Stormen Ingolf rammer Danmark natten til søndag. Store dele af landet vil i denne forbindelse blive ramt af meget blæsende vejr, som i vindstødene kan ramme med stormstyrke fra nordvest og måske endda nå orkanstyrke langs Jyllands vestkyst. En overgang kan der i nat optræde fuld storm langs den Jyske vestkyst.

Du kan se hvordan den forventes at udvikle sig time for time HER.

Blæsten kan også risikere at medføre, at Storebæltsbroen lukker. Det advarer Fyns politi om på Twitter.

- Broen lukker, når vinden når over 25 meter i sekundet, skriver politiet.

Foreløbigt er der dog ingen advarsel om at passere Storebælt, og der går nogen tid, før det måske vil ske.

- HVIS Storebæltsbroen lukker, bliver det formentlig søndag morgen cirka klokken 8, oplyser Fyns Politi på Twitter.

På flere mindre broer meldes der også om kraftig vind lørdag. Kører man over Svendborgsundbroen, Vejlefjordbroen og Farøbroerne skal man derfor være opmærksom, skriver Ritzau. 

Også væltede træer ventes at give problemer, når blæsten for alvor rammer. Vejdirektoratets har oprustet bemandingen, så der under stormen er dobbelt så mange på arbejde, som kan tage sig af problemerne.

- Vi forventer en travl nat. Der er typisk problemer med broerne, væltede træer og tabt gods, altså ting der falder af trailere, siger Vejdirektoratets trafikcenter Rune Johansen til Ritzau.