Vejr

Røg fra skovbrande i Sydeuropa farver solen rød over Danmark

Røg fra skovbrande i Spanien og Portugal - og en smule sand og støv fra Sahara - er tirsdag blæst op over Danmark.

Mange danskere er tirsdag morgen blevet mødt af et imponerende syn, da solen selv lang tid efter solopgang stod som en rødlig kugle på himlen.

Fænomenet har vakt stor opmærksomhed, og mange af TV 2 VEJRETs seere har både taget billeder af den røde sol og spurgt om årsagen til den usædvanlige farve, som man normalt kun oplever lige omkring solopgang og solnedgang.

Nogle steder i landet har man endda kunnet lugte en af årsagerne til det imponerende skue.

Røg fra Portugal og Spanien - og sand fra Sahara

Det er røgen fra de mange omfattende skovbrande i Portugal og Spanien, som er blæst helt til Danmark, der giver den røde sol og i øvrigt det disede vejr hen over den sydlige og østlige del af landet.

Udover røg fra de store skovbrande er der også transporteret støv fra Sahara op over Danmark fra syd, som har strejfet den sydøstlige del af landet.

Både sodpartikler i røgen og støvet fra Sahara optager en del af sollyset. Det er primært de kortbølgede af lysets stråler, så kun de langbølgede rødlige farver i lysets spektrum når frem til Jorden.

Dermed kan man kun se disse farver, som får solen til at fremstå rødlig.

At lyset optages i sodpartikler og støvkorn, betyder også at en mindre del af lyset når frem til Jorden og sollyset således er dæmpet.

Støv og røg blæste frem på østsiden af orkanen Ophelia

Den sydlige vind, der blæser øst for den gamle tropiske orkan Ophelia er så kraftig, at både støv hele vejen fra Sahara og røgen fra skovbrandene i Portugal og Nordspanien er blevet transporteret langt mod nord.

Tirsdag morgen lå et bælte af støv og røg fra Nordfrankrig over Belgien til Holland og Nordtyskland - og herfra videre op over den sydlige og østlige del af Danmark.

Data viser, at det primært er røg fra skovbrandene, der har ligget i dette område, mens kun en mindre del af indholdet af partiklerne i luften er støv, der stammer fra Sahara.  

Mandag kunne man over Frankrig og England se et lignende fænomen, da røgen fra skovbrandene og støv fra Sahara trak op fra syd. Her var hele himlen gul og solen rød.

Se aldrig direkte mod Solen

Uanset om Solen virker svagere på grund af støv og sod i luften, så må man aldrig se direkte mod Solen.

Solens stråler kan kan give varige synsskader selv ved et kort blik rettet mod Solen.