Vejr

Kunne ses fra rummet: Danmark dækket af røg fra sydeuropæiske skovbrande

Satellitbillede den 17. oktober 2017: Røg fra skovbrande kan ses over den sydlige og østlige del af Danmark. NASA / Terra Modis

Røg fra skovbrande blev blæst mere end 2000 kilometer væk og kunne ses over Danmark.

Et tykt slør af røg fra de store skovbrande i Spanien og Portugal lå tirsdag hen over den sydlige og østlige del af landet.

Det gav anledning til, at solen blev farvet i et rødligt skær, mens himlen fremstod diset og med et diffust sollys.

Satellitbillede af Europa den 17. oktober 2017.

Fra en satellit, der passerede hen over Europa i 800 kilometers højde, kunne man tydeligt se røgsløret, som strakte sig hele vejen fra Nordfrankrig over Holland og Belgien - og herfra videre til Nordtyskland, Danmark og Sverige.

I hele dette område kunne man som i Danmark se den røde sol.

Koncentrationen af partikler, der stammer fra afbrænding klokken 6.00 den 17. oktober 2017.

Hovedparten af det røgslør, der ses, stammer fra de store skovbrande på den iberiske halvø. Det viser data fra Copernicus Atmospheric Monitoring Service, der blandt andet overvåger indholdet af partikler i atmosfæren.

Ifølge disse data har den tidligere tropiske orkan Ophelia blæst røg fra Portugal og Spanien mod nord og senere nordøst.

Og hermed er røgen blæst mere end 2.000 kilometer, inden den tirsdag morgen kunne ses over Danmark.

Koncentrationen af støvpartikler, der typisk stammer fra ørkenområder klokken 6.00 den 17. oktober 2017

Et mindre område med støv fra Sahara passerede tidligt tirsdag morgen lige øst om Danmark og har således ikke bidraget stort til det skue, man kunne se på himlen.

Det er næsten udelukkende røg fra de spanske og portugisiske skovbrande, der kan ses på satellitbilledet - og som har givet den røde sol over Danmark.