Ophelia minder om Sandy - er også en 'Frankenstorm'

Overgangen fra en tropisk orkan til en ikke-tropisk orkan har ikke svækket Ophelia - tværtimod.

Irland har forberedt sig på det, der muligvis bliver den værste storm i landet i over 50 år.

Faktisk forventes Ophelia at forblive en regulær orkan, når den senere i dag rammer Irlands sydlige kyster med fuld kraft.

Det vil sige, at middelvindhastigheden over 10 minutter ventes at nå op over 32,7 meter per sekund, og vindstødene kan selvsagt blive endnu kraftigere.

Ophelia er ikke længere tropisk - men stadig en orkan

Ophelia mistede i nat sine tropiske egenskaber og er derfor ikke længere en tropisk orkan, men det betyder ikke at uvejret er blevet svækket - tværtimod.

Når tropiske orkaner kommer tilpas langt mod nord, så kan de forhold i atmosfæren, som skaber vores hjemmelige stormvejr, nemlig 'overtage' den tropiske orkan og omdanne den til en kraftig ikke-tropisk orkan.

Det bliver den værste storm i over 50 år. Video: Danny Høgsholt

Får nyt liv som 'ikke-tropisk' orkan

Det er forhold som store forskelle i temperaturerne mellem nord og syd samt store ændringer i vindhastigheden om igennem atmosfæren, som er med til at danne efterårs- og vinterstorme på vore breddegrader.

Tropiske orkaner

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Det er netop det, der er sket med Ophelia, og det fik i nat lufttrykket i orkanlavtrykkets centrum til at falde med hele 17 hecto-Pascal på bare fire timer.

Det er meget voldsomt. Meteorologer taler til sammenligning om en såkaldt 'atmosfærisk bombe', når lufttrykket falder med 24 hecto-Pascal på 24 timer.

Orkanen Ophelia, som ikke længere er tropisk, set fra satellit med centrum sydvest for Irland den 16. oktober 2017 klokken 08.00.
Orkanen Ophelia, som ikke længere er tropisk, set fra satellit med centrum sydvest for Irland den 16. oktober 2017 klokken 08.00. Foto: METEOSAT 8
Ophelia set fra satellit over Atlanterhavet den 12. oktober 2017, da orkanen stadig var tropisk.
Ophelia set fra satellit over Atlanterhavet den 12. oktober 2017, da orkanen stadig var tropisk. Foto: Sentinel 3

Er en 'Frankenstorm' ligesom Sandy

Det var det samme, der skete med den tropiske orkan Sandy, som i september 2012 ramte det nordøstlige USA som en kraftig ikke-tropisk orkan. 

Da Sandy nåede langt mod nord fik den ny 'næring' og blev den geografisk største storm, som nogensinde er registreret i Nordatlanten.

De amerikanske medier omtalte i 2012 Sandy som 'Frankenstorm', idet orkanen nærmest blev 'vækket til live' efter at have tabt noget af pusten som en tropisk orkan.

'Frankenstorm' kommer, som de fleste nok kan gætte, af 'Frankenstein' - navnet på forskeren bag det monster, der blev vækket til live i Mary Shelleys roman af samme navn tilbage fra 1818.

Orkanen Sandy set fra satellit den 28. oktober 2012 kort før, at den mister sine tropiske egenskaber og i stedet bliver til 'Frankenstorrm'.
Orkanen Sandy set fra satellit den 28. oktober 2012 kort før, at den mister sine tropiske egenskaber og i stedet bliver til 'Frankenstorrm'. Foto: HO / Scanpix Denmark