Tropiske Orkaner

Ophelia er nu en kategori 2-orkan og har kurs mod Europa

Uvejret sender en storm mod Irland og usædvanlig varme mod Danmark.

Den tropiske orkan Ophelia bliver kraftigere, som den langsomt nærmer sig Europa.

Meteorologerne ved National Hurricane Center i Miami opgraderede natten til fredag dansk tid Ophelia til en kategori 2-orkan på skalaen, der går fra 1 til 5.

Det betyder, at vindene omkring Ophelia nu blæser med 45 meter per sekund, og vindstødene nærmer sig 55 meter per sekund. 

Tropiske orkaner og Saffir-Simpson-skalaen

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

En af få tropiske orkaner nær Europa

Den tropiske orkan er kommet alvorligt på afveje og har nu kurs mod Europa og et område, som kun otte tropiske storme og orkaner har været i siden 1840'erne

Når Ophelia i weekenden nærmer sig en frontzone vest for det europæiske kontinent og desuden også koldere havvand, vil uvejret miste sine tropiske egenskaber.

Den tropiske orkan Ophelia over Atlanterhavet set fra satellit den 12. oktober 2017.

Rammer Irland med storm og vindstød af orkanstyrke

Det betyder dog ikke, at det også taber pusten.

Tværtimod vil Ophelia blive et 'almindeligt' men kraftigt lavtryk, der ventes at give Irland fuld storm med vindstød af orkanstyrke på mandag.

Foran Ophelia blæser meget varm luft for årstiden op over Vesteuropa og Danmark, hvilket herhjemme kan sende temperaturerne helt op omkring 20 grader