Usædvanlig vejrsituation: Tropisk orkan har kurs mod Europa

Storm på Azorerne, orkan i Irland og sommerlig varme over Europa - når den tropiske orkan Ophelia tager en usædvanlig bane.

Normalt er det Caribien og USA, der først står for skud, når tropiske orkaner i Atlanterhavet bevæger sig mod land.

Men den tropiske orkan Ophelia går helt andre og sjældne veje, når den i løbet af weekenden og i starten af næste uge nærmer sig Europa. 

Den tropiske orkan Ophelia set fra satellit klokken 11.45 den 12. oktober 2017.
Den tropiske orkan Ophelia set fra satellit klokken 11.45 den 12. oktober 2017. Foto: NOAA / GOES 16

Tager en sjælden bane

Ophelia blev som den 16. tropiske storm i Atlanterhavet og Caribien mandag dannet over den centrale del af Atlanterhavet. Normalt vil den herfra have bevæget sig enten mod USA eller op gennem Atlanterhavet, men de luftstrømme i stor højde, der styrer orkanens retning, lod den i stedet bevæge sig mod nordøst med kurs mod Azorerne og Europa.

Onsdag aften blev den hen over det varme havvand opgraderet til årets 10. tropiske orkan i Atlanterhavet og Caribien, så den torsdag er en kategori-1 orkan.

Kun otte gange har en tropisk orkan været så tæt på Europa

Ophelia er nu på vej ind mod et område, hvor kun ganske få tropiske orkaner har være før den.

Ifølge vejrprognoserne vil Ophelia lørdag bevæge sig lige syd om den portugisiske øgruppe Azorerne, som med regn og kraftige vindstød kan blive strejfet af den tropiske orkan.

Herfra vil den som en tropisk kategori-1 orkan bevæge sig videre mod nordøst til havet ud for Portugal og det nordvestlige Spanien og først i løbet af søndagen miste sine tropiske egenskaber hen over det køligere havvand.

Det ventes at ske i et område, hvor der ifølge National Hurricane Centers databaser kun er set tropiske orkaner otte gange før siden 1842. Og kun to gange har tropiske orkaner ramt Europa.

Samtlige tropiske orkanbaner nær Europa siden 1842: De kulørte linjer er banerne for regulære tropiske orkaner, mens de grå linjer er baner for de efterfølgende rester af den tropiske orkan.
Samtlige tropiske orkanbaner nær Europa siden 1842: De kulørte linjer er banerne for regulære tropiske orkaner, mens de grå linjer er baner for de efterfølgende rester af den tropiske orkan. Foto: National Hurricane Center / NOAA

Det var senest i oktober 2005, hvor den tropiske orkan Vince ramte Portugal og Spanien, mens orkanen Debbie i september 1961 ramte Irland.

Antageligt forbliver Ophelia over Atlanterhavet mens den er kategoriseret som en tropisk orkan, men vil herefter som et 'almindeligt' orkanlavtryk bevæge sig videre mod nordøst, hvor den tidligere tropiske orkan kan ramme Irland med vindstød af orkanstyrke i løbet af mandagen.

Prognose: Den tropiske orkan Ophelia vil nærme sig Europa i starten af næste uge.
Prognose: Den tropiske orkan Ophelia vil nærme sig Europa i starten af næste uge. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Blæser varm luft mod nord

Ud over at give Azorerne voldsomt vejr og give Irland kraftig blæst, så betyder denne usædvanlige vejrsituation også, at varm luft på østsiden af Ophelia strømmer fra Nordafrika og Sydeuropa mod nord.

Det vil hen over store dele af Mellemeuropa giver sommerligt høje temperaturer, som i Danmark kan nå 20 grader søndag og mandag.