Vejr

Orkanen Nate drog over Den Mexicanske Golf med rekordfart

Den tropiske orkan Nate set fra satellit klokken 16.45 lørdag den 7. oktober 2017. NOAA / GOES 16

På bare tolv timer tilbagelagde orkanens øje over 600 kilometer.

Den tropiske orkan Nate, som natten til mandag dansk tid gik i land i Mississippi, havde så megen fart på, at den satte ny rekord. Det oplyser den amerikanske vejrtjeneste.

Selvom orkanen kun var en kategori 1-orkan og dermed ikke forårsagede nær så massive ødelæggelser som eksempelvis de tidligere orkaner Harvey, Irma og Maria, så satte uvejret alligevel rekord.

I løbet af et halvt døgn bevægede orkanens øje sig nemlig med en gennemsnitlig hastighed på 52 kilometer i timen tværs gennem Den Mexicanske Golf. Aldrig før har et tropisk uvejr bevæget sig så hurtigt hen over Golfens varme vand.

Nates høje fart skånede USA

Orkanens hurtige bevægelse betød, at mindre havvand blev optaget til vejrsystemet fra Den Mexicanske Golf. Det medførte, at der faldt mindre regn over USA. Udover en mindre samlet mængde regn, blev regnen også fordelt over et større område.

Hurricane Nates bane gennem Den Mexicanske Golf fra nær Panama til Louisiana i USA

Til sammenligning bevægede Orkanen Harvey, der kostede over 70 menneskeliv tidligere i år, sig ualmindeligt langsomt over både Texas og Den Mexicanske Golf. Faktisk gik Harvey i stå og vendte om, hvilket betød, at regnen blev koncentreret over et lille geografisk område. 

Ødelæggelser og tab af menneskeliv

Før Nate fik fart på, bevægede den sig langsomt over Nicaragua og Honduras. Her forårsagede Nate enorme mængder regn med mudderskred og oversvømmelser som følge. Det kostede 16 menneskeliv i Nicaragua og 3 i Honduras. Yderlige 19 mennesker mistede livet på grund af uvejret i Costa Rica, Pananma og El Salvador. 

Orkaner kan bevæge sig langt hurtigere end Nate

Selvom Nate havde rekordfart i Den Mexicanske Golf, er der langt til rekorden for de hurtigste orkaner. Rekorden er knap 80 år gammel.  Dengang bevægede en orkan sig med 110 kilometer i timen i Atlanterhavet langs USA's østkyst.