Vejr

Geomagnetisk storm kan give nordlys over Danmark

Nogle steder i landet kan det klare op - og så kan man se nordlys.

Der er i aften og i nat mulighed for at se nordlys over Danmark efter et kraftigt soludbrud, som det kommende døgn udløser en geomagnetisk storm på Jorden.

Fra et enormt koronalt hul i Solens atmosfære er der udsendt store mængder elektrisk ladet plasma, der med op til 600 kilometer i sekundet bevæger sig ud i Solsystemet - og på sin vej rammer Jorden.

Det koronale hul er 200.000 kilometer bredt og 1.000.000 kilometer langt og ses som en revne på billeder af Solen fra den 26. september.

Det er når den elektrisk ladede plasma går i forbindelse med ilt- og nitrogenmolekyler i den øvre del af atmosfæren, at der opstår nordlys.

Bedst chance for nordlys i nat

Ifølge prognoser fra det amerikanske center for rumvejr, Space Weather Prediction Center ventes den geomagntiske storm at ramme Jorden onsdag aften, og den kulminerer natten til torsdag.

Den geomagnetiske storm ventes at blive så kraftig, at den kan udløse nordlys på vore breddegrader.

Ifølge prognoserne er der onsdag aften og frem til midnat 65 procent chance for geomagnetisk storm, mens den i nattetimerne stiger til hele 85 procent chance for, at en geomagnetisk storm rammer Jorden, og 55 procent chance for den bliver kraftig.

Mulighed for det klarer op

For at se nordlys kræver det dog frit udsyn til horisonten mod nord. Kun i tilfælde af få skyer på himlen vil man kunne se nordlyset blafre i horisonten.

Flere steder i landet ventes der huller i skydækket, så mulighederne for at se nordlys i perioder vil være til stede.

Skyfrit vejr i dele af landet. Video: Anders Brandt

Nordlys kommer dog typisk i bølger af en time eller to, så man skal ruste sig med en vis portion tålmodighed samtidig med, man skal håbe på klart vejr for at se nordlyset.

For at se nordlyset skal man finde sted uden lysforurening. Det er typisk områder uden for byerne og i særdeleshed langs kysterne det er mørkest, og da Månen allerede går ned ved 23-tiden kommer den ikke til at genere i nat.

Den geomagnetiske storm kan fortsætte endnu et døgn, men ifølge prognoserne, så er der natten til fredag kun 25 procent chance for den bliver så kraftig, at man kan se nordlys fra Danmark.