Tropiske Orkaner

Mødte Maria som de første: Nu er øen totalt ødelagt

Helikopterbilleder viser de omfattende ødelægglser i ø-staten Dominica, som natten til tirsdag blev ramt af den katastrofale kategori 5-orkan.

- Vi har mistet alt, der kan købes for penge. 

Sådan lød ordene fra premierministeren i ø-staten Dominica, efter at øen natten til tirsdag havde lagt land til mødet med den tropiske orkan Maria, og dermed kunne man begynde at forestille sig de enorme ødelæggelser, allerede inden de første billeder af orkanens hærgen var sluppet ud af landet.

Ramte som en kategori 5-orkan

Med middelvindhastigheder over 70 meter per sekund eller 250 kilometer i timen ramte orkanen Maria nemlig Dominica som det første stykke land på uvejrets lange vej.

Lige inden Maria gik i land på øen, udviklede den sig med så voldsom hast, at dens lige ikke er set før i Atlanterhavet.

Tropiske orkaner

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

På blot 53 timer og 45 minutter gik Maria fra at være et uskyldigt, tropisk lavtryk med regn- og tordenbyger til at være et monster af en kategori 5-orkan, som er den kraftigste på skalaen.

Dominica.

Det gik ekstremt hårdt ud over Dominica, som blev ramt af den kraftigste orkan i landets historie.

Nu viser helikopterbilleder fra øen Marias enorme styrke.

Enorme ødelæggelser i hovedstaden Rosseau i ø-staten Dominica efter orkanen Maria den 20. september 2017.

Billederne ovenfor er taget onsdag, hvor man tydeligt ser, at stort set samtlige bygninger er helt eller delvist ødelagte, broer er skyllet væk og træer er væltet i hobetal.

Efter Maria havde ramt Dominica, strejfede orkanens øje akkurat den tidligere dansk-vestindiske ø Sankt Croix, inden uvejret ramte Puerto Rico og dele af Den Dominikanske Republik