Tropiske Orkaner

Maria har ramt Puerto Rico som en kategori-4 orkan

Det kan ende som en katastrofe, når orkanen Maria i dag passerer hen over Puerto Rico.

Først ramte orkanen Maria onsdag morgen St. Croix som en kategori-5 orkan, hvorefter den bevægede sig frem mod Puerto Rico.

Her gik den onsdag klokken 12 i land, da orkanens øje ramte kysten på det østlige Puerto Rico, hvor den ifølge National Hurricane Center gik i land som en kategori-4 orkan med vindhastigheder på 60 m/s i middelvinden og vindstød på hele 80 m/s omkring orkanens voldsomme øje.

Det er den næst kraftigste tropiske orkan, der har ramt Puerto Rico. Ikke siden 1928 er man blevet ramt af en tropisk orkan med en sådan styrke.

Orkanen Maria gik i land på Puerto Rico onsdag klokken 12.

Vindmålinger fra Puerto Rico vidner om ekstreme vindhastigheder, da Maria ramte.

Ifølger weather.com blev der på øen Isla Culebrita øst for Puerto Rico målt vindstød på 61 m/s, mens der ved El Negro på Puerto Ricos fastland tæt på det sted orkanen gik i land blev målt 52 m/s i vindstødene.

Da orkanen Allan ramte Danmark i oktober 2013 man til sammenligning 53 m/s i det højeste vindstød, som er dansk rekord.

Sådan rammer orkanen Maria Puerto Rico

Maria vil fra østkysten bevæge sig mod nordvest tværs hen over Puerto Rico i løbet af eftermiddagen og aftenen.

Her vil den blandt andet ramme hovedstaden San Juan hårdt, når den med sit øje passerer lige sydvest om byen. Og allerede først på eftermiddagen dukkede de første billeder op fra de sociale medier af orkanens hærgen i San Juan.

A post shared by Darlyn Portes (@darlynportes) on

Enorme bølger og store mængder regn

Udover blæsten vil kystområderne formentlig blive ramt af en op til tre meter høj stormflod, der vil medføre, at op til syv meter høje bølger vil brage ind mod kysten og give både ødelæggelser og oversvømmelser i de kystnære områder.

Dertil kommer de mere end 600 millimeter regn, som orkanen Maria ventes at give på Puerto Rico.