Orkanen Maria slår eksplosiv rekord

Allerede inden den tropiske orkan tirsdag morgen ramte den caribiske ø Dominica, havde den sat en helt ekstrem rekord.

Orkanen Maria, der er på vej ind gennem Caribien som en kategori-5 orkan, har skrevet sig ind i historiebøgerne som den orkan, der har udviklet sig voldsomst på kortest tid.

Fra Maria blev dannet som et tropisk lavtryk lørdag klokken 20 dansk tid, gik der kun 53 timer og 45 minutter, før den af National Hurricane Center tirsdag klokken 01.45 blev kategoriseret som en kategori-5 orkan.

Så hurtigt er der intet tropisk stormsystem i Atlanterhavet og Caribien, der har udviklet sig.

Dermed overgår Maria de to tropiske orkaner Felix og Matthew, der begge brugte 60 timer på at udvikle sig fra at være et tropisk lavtryk til en kategori-5 orkan.

Selv om den sidste del af Marias udvikling foregik eksplosivt, nåede den ikke den hastighed, hvormed orkanen Wilma i 2005 udviklede sig, da den på blot 24 timer gik fra at været en tropisk storm til at være en mægtig kategori-5 orkan.

Orkanen Maria klokken 23.15 den 18. september - kort før den blev en kategori-5-orkan
Orkanen Maria klokken 23.15 den 18. september - kort før den blev en kategori-5-orkan Foto: NOAA / GOES16

Og det er en voldsom orkan, der rammer Caribien.

Orkanen Maria er onsdag morgen med vindhastigheder på næsten 80 m/s i middelvinden desuden den 10. voldsomste tropiske orkan nogensinde registreret i Atlanterhavet og Caribien

Med Maria som en kategori-5 orkan, skriver orkansæsonen 2017 sig på flere fronter ind i historiebøgerne.

Det er første gang siden 2005, der samme år er dannet to eller flere kategori-5 orkaner i Atlanterhavet og Caribien. Og det er noget, der kun er sket seks gange før.

2017 er sammen med 2005 det år, der har den tvivlsomme ære at have to orkaner, som har ramt land som kategori-5 orkaner.