Tropiske Orkaner

Orkanen 'Maria' på vej mod tidligere dansk-vestindisk ø

Orkanens øje ventes at passere meget tæt på øen Sankt Croix onsdag morgen dansk tid.

Den tropiske orkan Maria udvikler sig kraftigt i Atlanterhavet akkurat vest for De Små Antiller, som er den østligste gruppe af øer i Caribien.

Sent mandag eftermiddag opgraderede de amerikanske meteorologer uvejret til en kategori 3-orkan på skalaen, der går til fem. 

Det betyder, at vindene raser omkring orkanens øje med over 50 meter per sekund eller 180 kilometer i timen.

Rammer Dominika natten til tirsdag

Når Maria natten til tirsdag dansk tid rammer ø-staten Dominika, der huser godt og vel 70.000 indbyggere, bliver det i følge prognoserne som en livsfarlig kategori 4-orkan med vindhastigheder nær 60 meter per sekund eller 215 kilometer i timen.

Orkanen Maria set fra satellit den 18. september 2017 akkurat vest for De Små Antiller i det østlige Caribien.

Tropiske orkaner

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Herefter fortsætter Maria turen mod nordvest i Caribien, hvor den tidligere dansk-vestindiske ø Sankt Croix kommer i vejen for det kraftfulde uvejr.

Orkanens øje meget tæt på Sankt Croix

De seneste prognoser fra den nationale orkancenter i Miami peger på, at Marias øje passerer blot cirka 40 kilometer syd om Sankt Croix torsdag morgen dansk tid, men tæt nok på, til at voldsomme vinde af orkanstyrke kan ramme øen.

Forventet position af Marias øje onsdag klokken 09.00 dansk tid. Voldsomme vinde af storm- eller orkanstyrke vil strække sig mange kilometer væk fra orkanens centrum.

Mens orkanens øje er karakteriseret ved stille og ret klart vejr, er det akkurat omkring øjet, i det som kaldes for øjemuren, at de voldsomste vinde raser. 

Derfor kan bare en lille ændring i Marias bane enten betyde, at øen kan komme til at lægge land til katastrofale ødelæggelser, eller at den slipper billigere, end det ser ud til i øjeblikket.

Sankt Croix, som de sidste 100 år har været under amerikansk herredømme, huser omkring 50.000 indbyggere.