Tropiske Orkaner

Ny stor tropisk orkan på vej mod Caribien

Genopbygningen efter mødet med orkanen Irma er knapt nok begyndt.

Kun lidt mere end en uge efter at den ekstremt kraftige tropiske orkan Irma raserede en stor del af de caribiske øer, lurer en potentiel katastrofe igen forude.

Tropiske orkaner og Saffir-Simpson-skalaen

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Blot 1300 kilometer østsydøst for De Små Antiller i den østlige del af Caribien befinder den tropiske storm Maria sig netop nu.

Vindhastighederne omkring dens øje raser med cirka 28 meter per sekund.

Maria, der fik sit navn i går, er den 13. navngivne storm i årets orkansæson i Atlanterhavet og ventes at udvikle sig kraftigt de kommende dage, mens den bevæger sig mod vestnordvest med omtrent 24 kilometer i timen.

Kan blive katastrofal

Prognoserne peger på, at Maria med stor sandsynlighed bliver en kategori-1 orkan allerede søndag aften dansk tid, men den kan risikere at ramme en del af De Små Antiller som en kategori-3 orkan med ødelæggende vindhastigheder.

Fra TV 2 VEJRET Video: Sebastian Pelt

Udviklingen af Maria sker i takt med, at stormen bevæger sig over særdeles varmt havvand med temperaturer på omkring 29 grader, og ifølge det amerikanske orkancenter, kan Maria måske udvikle sig endnu voldsommere, end prognoserne viser i øjeblikket.

Uvejret rammer øgrupperne på det værst tænkelige tidspunkt, idet en stor del af genopbygningen efter mødet med Irma knapt nok er påbegyndt.

Efter Maria har ramt De Små Antiller, fortsætter orkanen mod nordvest og kan måske ramme USA i løbet af næste weekend.