Orkanvinde og 500 mm regn: Sådan fortsætter orkanen Irma over Florida

Kun langsomt mister orkanen Irma sin kraft over Florida.

Efter at Irma ramte Florida Keys søndag middag som en kategori-4 orkan, bevægede den sig efterfølgende mod nord og ramte Floridas fastland søndag aften som en kategori-3 orkan.

Det skete lige syd for Naples i det sydvestlige Florida, hvor man blev ramt af vindstød på 63 m/s.

Blæser med orkanstyrke i et enormt område omkring Irma

Kort tid efter blev den over land nedgraderet til en kategori-2 orkan og mistede i løbet af natten kun lidt af sin kraft, så den først mandag morgen klokken otte blev nedgraderet til en kategori-1 orkan - i øvrigt med et lufttryk på 952 hPa, som er præcis det samme som decemberorkanen nåede ned på i Danmark i 1999.

Klokken otte dansk tid lå Irma ifølge National Hurricane Center over Florida lige nordøst for Tampa, og store dele af Florida er nu berørt af orkanen, der fortsætter med at give ekstreme vinde, regn og en stor stormflodsbølge, der rammer kystområderne.

Irma er fortsat en enorm orkan. Rundt om Irma blæser det med vinde af orkanstyrke i et enormt område op til 130 kilometer fra orkanens øje, og hele 665 kilometer væk er der vindhastigheder af kulingstyrke.

Fortsætter som kategori-1 orkan op over Florida

Som dette store vejrsystem, der allerede har sendt sine bånd af regn blæst helt op over Georgia og South Carolina, fortsætter Irma mandag med at bevæge sig mod nord op over resten af Florida.

Irma bevæger sig kun ganske langsomt, mens den stille og roligt mister lidt af sin kraft.

Den ventes i løbet af dagen at bevæge sig op over det centrale Florida, og den vil til og med i aften fortsat være en kategori-1 orkan.

Irma vil først hen over det nordligste Florida eller sydligste Georgia blive nedgraderet til en tropisk storm.

Flodbølge og 500 mm regn truer Florida

Der er således fortsat udsendt orkanvarsel for en stor del af Florida, ligesom National Hurricane Center advarer om en mellem to og tre meter høj stormflodsbølge, der de næste 36 timer kan true Floridas kyster.

Ud over blæst og stormflod giver Irma store mængde regn. Der ventes over store dele af Florida mellem 250 og 400 millimeter regn, mens Irma passerer, og lokalt kan der falde helt op til 500 millimeter.

De enorme mængde regn truer med at kunne give oversvømmelser i store dele af det generelt lavtliggende Florida.