Vejr

Første septemberstorm i 27 år kan ramme Danmark på onsdag

Efteråret er for alvor over os med meget blæsende vejr i ugens løb.

Et stormlavtryk har kurs mod Danmark, og det kan onsdag give os en relativt sjælden septemberstorm.

Om vi bliver ramt og eller hvor stor en del af landet, der kan få storm, afhænger af lavtrykkets bane, som lige nu ser ud til især at skulle give den sydlige del af landet så blæsende vejr, at der er risiko for regulær storm.

Ikke siden 1990 har der været storm i september

Skulle stormen ramme Danmark, så er det første gang i 27 år, at en storm med middelvinde over 25 m/s rammer landet i september.

Ikke siden den 21. september 1990 har vi i september måned haft et blæsevejr, som af DMI er blevet kategoriseret som en storm, og ifølge TV 2 VEJRETs oplysninger er der ikke siden da registreret middelvinde af stormstyrke over Danmark i september.

Højeste middelvind i september 1990 var 25,7 m/s ved Sæden Strand nord for Esbjerg, mens et vindstød af orkanstyrke med 34,5 m/s dengang blev målt ved Vester Vedsted nær Ribe.

Det er således ikke hverdagskost, at en storm passerer Danmark i september.

Ifølge DMI's stormliste, der tæller 192 storme siden 1890, er der kun ni gange optrådt en storm i september måned. Det svarer til, at blot fem procent af alle storme kommer i den første efterårsmåned.

Størst risiko for storm i de sydlige egne

Ifølge de seneste prognoser ventes stormlavtrykket onsdag at passere lige gennem Danmark, og da de kraftigste vinde vil optræde på lavtrykkets sydside, så er risikoen for en regulær storm størst henover den sydlige del af landet.

Prognose: Her kan man blive ramt af de kraftigste vindstød onsdag aften.

Lige nu ser det ud til, at man langs kysterne ved Vadehavet og ved Østersøen kan nå stormende kuling i middelvinden, og lokalt kan vinden en overgang nå stormstyrke, mens vindstødene udbredt kan nå op på storm.