Vejr

Geomagnetisk storm fortsætter: Her er der bedst chance for at se nordlys i nat

Igen i nat kan man - med lidt held - se nordlys over Danmark.

Med lidt held kan man i aften opleve nordlys på nattehimlen over Danmark.

Det sker i forbindelse med det voldsomste soludbrud på Solen i ti år, der har sendt en sky af plasma mod Jorden, som ved mødet med jordens magnetfelt udløser en geomagnetisk storm, som blandt andet kan give nordlys.

Udbruddet, der skete onsdag eftermiddag, var et såkaldt X9-udbrud, der er den voldsomste kategori.

Den elektrisk ladede plasma rammer molekyler i Jordens atmosfære, som ved sammenstødene giver de fantastiske farver på nattehimlen.

Optaget i Finland Video: Sebastian Pelt

Særdeles imponerende nordlys over Finland natten til fredag. Kilde: Reuters

Forrige nat kunne man over store dele af det mellemste Skandinavien se et helt usædvanligt smukt nordlys, som bølgede over himlen i flere timer, og igen i nat kan man forvente nordlys på store dele af den nordlige halvkugle.

Sådan opstår nordlys

Nordlys kan skabes i jordens atmosfære efter kraftige udbrud på solen.

Udbruddene på solen slipper energirige partikler ud i rummet i solvinden, som bevæger sig med 500-1500 kilometer i sekundet væk fra Solen.

Afstanden ud til os på Jorden er ca. 150 millioner kilometer, så det tager partiklerne fra én til små fire dage at nå os.

Udbruddene måles i forskellige kategorier på en skala på henholdsvis A, B, C, M og X, hvor X er det højeste. Kategorierne er et udtryk for effekten af partikelstrømmen - altså hvor megen energi der slipper af sted fra solen pr. sekund.

Når de energirige partikler rammer Jordens magnetfelt, bliver en del af dem indfanget og sendt ned mod den øvre atmosfære

Molekylerne afgiver hurtigt energien igen, og det sker i form af myriader af små lysglimt, som til sammen udgør nordlyset.

I stor højde, fra ca. 500 km og ned til 100 km, udsender oxygenmolekyler primært rødligt lys, der langsomt bliver mere grønligt ned mod 100 km. I omkring 100 kilometers højde bidrager nitrogenmolekyler til et mere blåligt lys.

Jordens magnetfelt modtager konstant partikler fra Solen, men oftest i meget mindre intensiteter end i øjeblikket. Der er således næsten altid nordlys i større eller mindre grad, men det er sjældent så kraftigt og udbredt, at vi kan se det nede på vore breddegrader

Skyer generer

Desværre bliver vejrforholdene i nat over Danmark absolut ikke gunstige for nordlys-kiggeri. 

Det frontsystem, der i dag har givet masser af regn til størstedelen af landet, bevæger sig i aftentimerne yderligere mod nordøst, inden et nyt nedbørsområde nærmer sig landet fra syd.

Det giver dog mulighed for at der især i Nordjylland i perioder kan være kig til nattehimlen - navnlig i de sene aftentimer, og i de tidlige nattetimer.

I prognosen øverst i artiklen kan du se, hvorledes skydækket forventes at være i nat.

Nordlys er også kendt som 'aurora borealis', mens det tilsvarende fænomen nær Sydpolen er kendt som 'sydlys', eller 'aurora australis'.

Samlet set kaldes fænomenet 'polarlys'.