Tropiske Orkaner

Voldsom udvikling: Irma er nu den værste tropiske orkan i 12 år

Irma betegnes nu som en potentielt katastrofal orkan.

Den tropiske orkan Irma fortsætter med at udvikle sig. Selv efter Irma tidligt tirsdag eftermiddag blev opgraderet til en voldsom kategori-5 orkan, tiltog den yderligere i styrke.

Irma er nu en voldsom kategori-5 orkan

Værste tropiske orkan i det åbne Atlanterhav - nogensinde

Tirsdag eftermiddag kunne National Hurricane Center konstatere, efter at have haft fly inde i orkanens øje, at det nu rundt om Irma blæser med hele 77 m/s i middelvinden.

Det er den højeste middelvind målt i en tropisk orkan nogensinde ude over det åbne Atlanterhav og den højeste middelvind i nogen tropisk orkan i Atlanterhavet, Caribien og Den Mexikanske Golf siden orkanen Wilma i 2005.

Irma er med sine 77 m/s i middelvinden den sjette voldsomste tropiske orkan nogensinde registreret i hele dette område - og overgår i styrke således voldsomme orkaner som Katrina, Andrew og for den sags skyld Harvey.

Den værste orkan nogensinde var Allen, der i 1980 nåede en middelvind på 82 m/s.

Vindstødene omkring Irma er ifølge National Hurricane Center helt oppe på 85 m/s, eller det, der svarer til lidt over 350 km/t.

Rammer øgrupper som kategori-5

Dette voldsomme vejrsystem er nu på vej mod den nordlige del af De Små Antiller, og National Hurricane Center betegner tirsdag Irma som værende en potentielt katastrofal tropisk orkan og har allerede udsendt orkanvarsler for blandt andet øen Anguilla og den hollandsk-franske ø Saint Martin, ligesom de tidligere dansk-vestindiske øer er under orkanvarsel.

I løbet af onsdagen vil også Puerto Rico blive ramt af Irma, der ventes at ramme hele dette område som en altødelæggende kategori-5 orkan, mens den bevæger sig frem mod Turks- og Caciosøerne og det sydlige Bahamas.

Irma truer for alvor Cuba og Florida i weekenden

Efter at have ramt det sydlige Bahamas ventes Irma for alvor at komme til at true land.

Ifølge prognoserne fra National Hurricane Center kan det nordlige Cuba fredag og lørdag blive ramt af Irma, mens den bevæger sig lige nord om Cuba.

Herefter viser vejrprognoser, der rækker ud over National Hurricane Centers fem dages varslingsperiode, at Irma over Floridastrædet sidst på weekenden ventes at dreje af mod nord med direkte kurs mod det sydlige Florida, hvor den kan ramme som en voldsom kategori 4-orkan.

Ifølge disse prognoser er Florida Keys og området omkring Miami mest udsat for at blive ramt af orkanen Irma.