Tropiske Orkaner

Irma er nu opgraderet til en voldsom kategori-5 orkan

Orkanen Irma set fra satelit tirsdag klokken 13.55 dansk tid. NOAA / GOES 16

Med over 280 km/t blæser vindene nu med ødelæggende hastighed rundt om orkanen Irma.

Tirsdag middag er orkanen Irma af National Hurricane Center i Miami blevet opgraderet til en kategori-5 orkan, der er det højeste, en tropisk orkan kan nå på en skala fra 1 til 5.

Med middelvinde på mere end 60 m/s og vindstød på 80 m/s, der svarer til 288 km/t, så er det ekstreme vindhastigheder, der nu blæser omkring Irma, mens den fortsætter sin kurs mod den nordlige del af De Små Antiller, som ventes ramt onsdag.

Irma er årets voldsomste tropiske orkan i Atlanterhavet og Caribien, og Irma er den kun anden katgegori-5 orkan i de seneste 10 år.

Sidste år blev Matthew en kategori-5 orkan, da den passerede hen over blandt andet Haiti, mens vi før den skal helt tilbage til orkanen Felix i 2007 for at finde en kategori-5 orkan i Atlanterhavet og Caribien. 

Orkanen Irma ventes af National Hurricane Center at udvikle sig yderligere, mens den fortsætter mod vest hen over den nordlige del af Caribien, og i weekenden kan den voldsomme tropiske orkan ramme både Cuba og Florida.