Tropiske Orkaner

Årets voldsomste tropiske orkan Irma truer nu for alvor Caribien og USA

Irma nærmer sig nu de caribiske øer som en kategori 4-orkan.

Først ramte Harvey USA, og nu tyder meget på, at amerikanerne igen kan blive ramt af en voldsom tropisk orkan. Denne gang hedder orkanen Irma.

Og det er ikke kun amerikanerne, der skal forberede sig på Irmas voldsomme kræfter.

Orkanen Irma tirsdag morgen over Atlanterhavet.

Mest voldsomme tropiske orkan siden Matthew

Med vindhastigheder på 60 m/s i middelvinden og mere end 70 m/s i vindstødene - eller det, der svarer til over 260 km/t - ligger Irma over Atlanterhavet med kurs mod den nordlige del af De Små Antiller, der adskiller Atlanterhavet fra Det Caribiske Hav. 

Det er vindhastigheder, der gør Irma til en kategori 4-orkan på en skala, der går til 5. Dermed er Irma nu den mest voldsomme tropiske orkan i Caribien og Atlanterhavet i år og den mest intense tropiske orkan i dette område siden Matthew, der ramte Haiti og USA sidste efterår.

Satellit Video: Anders Brandt

Rammer caribiske øer onsdag

Irma bevæger sig fra Atlanterhavet mod vest og ventes at ramme De Små Antiller inden for det kommende døgn.

National Hurricane Center i Miami i Florida har allerede udsendt orkanvarsler for blandt andet øen Anguilla og den hollandsk-franske ø Saint Martin, ligesom de tidligere dansk-vestindiske øer er under orkanvarsel.

I løbet af onsdagen vil også Puerto Rico blive ramt af Irma, der ventes at tiltage lidt i styrke, mens den bevæger sig frem mod Turks- og Caciosøerne og det sydlige Bahamas.

Irma truer for alvor Cuba og Florida i weekenden

Efter at have ramt det sydlige Bahamas ventes Irma for alvor at komme til at true land.

Ifølge prognoserne fra National Hurricane Center kan det nordlige Cuba fredag og lørdag blive ramt af Irma, mens den bevæger sig lige nord om Cuba.

Prognose: Sådan forventes Irma at have bevæget sig indtil natten til søndag.

Herefter viser vejrprognoser, der rækker ud over National Hurricane Centers fem dages varslingsperiode, at Irma over Floridastrædet sidst på weekenden ventes at dreje af mod nord med direkte kurs mod det sydlige Florida, hvor den kan ramme som en voldsom kategori 4-orkan.

Ifølge disse prognoser er Florida Keys og området omkring Miami mest udsat for at blive ramt af orkanen Irma.

Allerede nu advarer National Hurricane Center dog om, at der er en øget fare for, at Irma komme til at berøre Florida fra sidst på ugen.