Vejr

Her er tre tegn på, der er tale om en atomsprængning

Her blev der registreret jordskælv med en styrke 6,3 på Richterskalaen søndag klokken 05.30 dansk tid. USGS / Grafik

To kraftige jordskælv blev søndag morgen dansk tid registreret i Nordkorea.

Klokken 05.30.01 dansk tid registrerede det amerikanske geologiske center, USGS, et jordskælv med en styrke på 6,3 et sted 22 kilometer nordøst for Sungjibaegam i Nordkorea.

Lidt over otte minutter senere blev endnu et jordskælv registreret, da USGS klokken 05.38.31 dansk tid samme sted som det første skælv målte endnu et jordskælv med en styrke på 4,1.

Begge jordskælv anføres af USGS som værende sket i eller tæt på jordens overflade.

Atomprøvesprængninger kan give voldsomme jordskælv

Både styrken, stedet og kombinationen af to jordskælv inden for kort tid kan tyde på, at der ikke har været tale om et regulært geologisk betinget jordskælv.

En atomprøvesprænging kan frembringe rystelser i jorden svarende til et jordskælv med en styrke på over seks på Richterskalen. En sovjetisk atomprøvesprænging i 1960'erne udløste energi nok til et jordskælv med en styrke på over 8.

Ikke et område for den type jordskælv

Området omkring det nordlige Nordkorea er normalt heller ikke eksponeret for jordskælv af denne styrke.

De jordskælv, man historisk set har oplevet i regionen, er registreret over Det Japanske Hav, og de har alle haft et hypocenter i flere hundrede kilometers dybde modsat søndagens skælv, som ifølge USGS er sket nær jordoverfladen.

Jordskælvet i Nordkorea sammenholdt med historiske jordskælv. De hvide markeringer er jordskælv nær jordoverfladen, mens de mørke er jordskælv med hypocenter i mere end 300 kilometers dybde.

Til gengæld er området over Japan, som tektonisk set adskiller den asiatiske plade fra stillehavspladen, præget af hyppige og kraftige jordskælv nær jordens overflade. 

To skælv tyder på prøvesprængning

Sidst men ikke mindst er kombinationen af en kraftig rystelse efterfulgt af et mindre skælv et helt klassisk forløb for underjordiske atomprøvesprængninger.

Først registreres en rystelse af jorden i forbindelse med selve eksplosionen. Efter nogle minutter kollapser det hulrum, som prøvesprængningen har efterladt under jorden. Det fremkalder også en rystelse, der dog er mindre end selve eksplosionen.

Netop dette så man søndag morgen i Nordkorea, og USGS anmærker også, at det første skælv antageligt hidrører fra en eksplosion, mens det efterfølgende kan føres tilbage til kollapset.

Meget tyder således på, at det er en underjordisk atomprøvesprænging, som har fundet sted i Nordkorea tidligt søndag morgen dansk tid.