Vejr

Orkanen Harvey kan strejfe Danmark i næste uge

Den gamle tropiske orkan Harvey skal fra USA mod Europa, men vi skal ikke frygte voldsomme skybrud og ekstreme vinde.

Den voldsomme tropiske orkan Harvey, der først på ugen ramte det sydlige Texas, som en kategori-4 orkan og med over 1300 mm regn satte nye nedbørrekord, kan komme tæt på Danmark.

Efter Harvey lå over Texas som en tropisk storm i flere døgn og her gav enorme mængder regn, har den siden taget en bane op gennem USA, hvor den fredag ligger hen over staten Tennessee.

Herfra vil den langsomt bevæge sig mod nordøst og samtidig miste sine tropiske egenskaber og hen over Canada blive til et almindeligt lavtryk, som vi kender det fra vore breddegrader.

Resterne af Harvey vil blive indfanget i vestenvindsbæltet og ført over Atlanterhavet. Her vil den tropiske varme og fugt give yderligere energi til lavtrykkene i Nordatlanten.

Netop dette ser man af og til ske, når gamle tropiske orkaner bevæger sig mod nord.

I de seneste prognoser kan man følge Harvey over Atlanterhavet, hvor den ventes at tage en bane frem mod De Britiske Øer og herfra op langs Norges vestkyst - og videre mod nord.

De tilhørende fronter fra den gamle tropiske orkan vil ifølge prognoserne svinge ind over Danmark fredag og lørdag i næste uge.    

Med sig har fronterne fra Harvey blot lidt regn og måske rester af tropisk varme, som kan blæse frem mod Danmark, inden et nyt lavtryk i næste weekenden nærmer sig fra vest.

Når resterne af Harvey kommer frem til Danmark, sker det næsten fire uger efter, at Harvey blev dannet som en tropisk storm øst for Caribien.

Siden da har den taget turen hen over den mexikanske Yucatanhalvø og herfra videre til Texas, som den ramte den 26. august.