Tropiske Orkaner

Irma kan blive ny voldsom orkan: Truer både USA og Caribien

En ny, tropisk orkan ved navn Irma er ved at blive dannet i Atlanterhavet, og den har en kurs mod Caribien og USA.

Den tidligere tropiske orkan Harvey har endnu ikke sluppet sit tag i USA, før den næste tropiske orkan melder sig på banen.

Irma, som i øjeblikket er en tropisk storm, i Atlanterhavet vest for Kap Verde udvikler sig nemlig hastigt, og man forventer, at den i løbet af torsdagen bliver til en tropisk orkan - en hurricane.

Hen over weekenden ventes Irma at bevæge sig vestpå mod Caribien, og på sin rejse bevæger den sig hen over så varmt havvand, at man forventer en yderligere, kraftig intensivering.

Animationen i toppen af artiklen viser den forventede udvikling af Irma frem til på tirsdag.

I begyndelsen af næste uge er der således udsigt til, at Irma kan blive en såkaldt major hurricane 500-1000 kilometer øst for de Små Antiller, som er Caribiens østlige afgrænsning.

Tropiske orkaner og Saffir-Simpson-skalaen

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Det sker, når vindstyrkerne ventes at overstige 50 m/s, og man således kan kategorisere den som en 3'er på Saffir-Simpson-skalaen fra 1 til 5 over tropiske orkaner.

Stor usikkerhed i næste uge

Hvad der så sker senere i næste uge, er endnu meget usikkert, da de to store, globale prognosemodeller fra USA og Europa sender Irma hver sin vej.

Den europæiske globale prognosemodel lader Irma bevæge sig hen over Caribien i næste uge. Her er det en prognose for fredag den 8. september.

Den europæiske model sender Irma lige ind gennem Caribien til Haiti og Cuba, mens den amerikanske model sender Irma på en nordligere kurs op mod det nordøstlige USA og Boston-området.

Den amerikanske globale prognosemodel sender Irma på en nordligere kurs op mod det nordøstlige USA i næste uge. Her er det en prognose for fredag den 8. september.

Usikkerheden er altså endnu stor frem mod slutningen af næste uge, men frem til på tirsdag ligger banen nogenlunde fast i prognoserne.

Det er også ret sikkert, at Irma de kommende dage vil udvikle sig til en voldsom tropisk orkan, og det er også sikkert, at den ind til videre vil holde sig til havs.