Vejr

Mens Harvey endnu raser: Ny tropisk storm på vej i Atlanterhavet

Navnet er Irma, og stormen forventes at blive en tropisk orkan.

Det er højsæson for tropiske storme og orkaner i Atlanterhavet, Caribien og Den Mexicanske Golf, og Harvey har end ikke sluppet sit tag i USA, før det næste uvejr står på spring.

Det Nationale Orkancenter i USA har sent onsdag eftermiddag dansk tid opdaget en ny tropisk storm få hundrede kilometer vest for Cap Verde-Øerne i den østlige del af Atlanterhavet. 

De vejrmæssige betingelser for, at Irma kan blive kraftigere over Atlanterhavet, er gode i de kommende dage.

Tropiske orkaner og Saffir-Simpson-skalaen

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Derfor forventes det, at Irma allerede på fredag vil blive en tropisk orkan, og i begyndelsen af næste uge kan den måske blive opgraderet til kategori 2.

Det vil altsammen ske imens uvejret bevæger sig mod vest tværs over Atlanterhavet.

Du kan se den officielle prognose for Irma fra de amerikanske meteorologer øverst. 

Irma udgør ikke for nuværende nogen trussel mod landområder i Caribien eller USA, men det kan ændre sig senere i den kommende uge.