Vejr

Se billeder før og efter: Så voldsomme er oversvømmelserne i Houston

Billeder fra USA's fjerdestørste by før og efter Harvey slog til, viser på dramatisk vis de enorme oversvømmelser.

Det er et regnvejr og deraf følgende oversvømmelser af nærmest bibelske dimensioner, som hen over weekenden har ramt Texas, og som fortsætter i denne uge.

Årsagen er den tropiske orkan Harvey, der lørdag blev nedgraderet til en tropisk storm, men som nærmest ligger stille over Texas og derfor kaster enorme mængder regn af sig.

Frem til klokken 07.00 dansk tid mandag morgen havde man i League City syd for Houston fået ikke mindre end 835,1 millimeter regn i løbet af blot et par døgn, og det giver selvsagt udfordringer med oversvømmelser, som ikke før er set i den del af USA.

Tropiske orkaner og Saffir-Simpson-skalaen

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Mange steder er der faldet mellem 500 og 800 millimeter regn allerede, og uvejret fortsætter de kommende dage, hvilket kan bringe de samlede nedbørmængder op mellem 1000 og 1250 millimeter.

Før- og efter-billederne herunder giver et godt indblik i, hvor usædvanlig og ekstrem situationen i millionbyen er i øjeblikket.

Det første før- og efter-billede er fra Seabrook, som ligger cirka 40 kilometer sydøst for Houston. Seabrook er en del af det område syd for millionbyen, som har fået allermest regn.

De sidste tre før- og efter-billeder er fra Houston, hvor man tydeligt ser centrum af byen og byens skyline i baggrunden.

Seabrook, Texas den 24. august 2017 - før 'Harvey'.
Seabrook, Texas den 26. august 2017 - efter 'Harvey'.
Houston før 'Harvey'.
Houston efter 'Harvey'.
Houston før Harvey.
Houston efter 'Harvey'.
Vandreservoir i Houston - før 'Harvey'.
Vandreservoir i Houston - efter 'Harvey'.