Vejr

Over 1200 millimeter regn i Texas: Her er der faldet mest

Inden Harvey er overstået, kan der være faldet op mod 1250 millimeter i de værst ramte områder.

- Dette er et uvejr uden fortilfælde, og alle konsekvenserne af det er ukendte og værre, end vi før har oplevet.

Sådan skrev den amerikanske vejrtjeneste søndag aften lokal tid på de sociale medier, efter at området i og navnlig syd for Houston er blevet ramt af de værste oversvømmelser i kendt historie.

Den tropiske orkan Harvey, der allerede tidligt lørdag morgen dansk tid ramte den texanske golfkyst som en kategori 4-orkan, den næstkraftigste på skalaen, blev senere nedgraderet til en tropisk storm, da vinden omkring uvejret aftog markant.

Til gengæld har Harvey nu over flere dage leveret kaskader af regn til det sydøstlige Texas, hvor oversvømmelserne hele tiden tager til og forlængst har nået et niveau, hvis lige aldrig før er set.

Den mest intense regn faldt i forbindelse med de kraftige tordenbyger, der roterede omkring uvejrets centrum hen over weekenden, og som gav voldsomme skybrud.

Tropiske orkaner og Saffir-Simpson-skalaen

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

I Houston-forstaden Pearland cirka 20 kilometer syd for centrum af USA's fjerdestørste by faldt der natten til søndag dansk tid intet mindre end 252 millimeter regn på blot halvanden time under et ekstraordinært voldsomt skybrud.

Satellitbillederne viser på imponerende vis den voldsomme orkan ramme Texas.

Til sammenligning faldt der under det historiske skybrud i København den 2. juli 2011 135 millimeter regn på et par timer. Skybruddet i forbindelse med Harvey har med andre ord været omtrent dobbelt så kraftigt.

Inden Harvey er helt overstået senere i denne uge, forventes der samlet set at falde op mellem 800 og 1300 millimeter regn i det sydøstlige Texas. Oversvømmelserne er allerede nu katastrofale og har kostet menneskeliv.

I Danmark falder der gennemsnitligt 712 millimeter nedbør på årsbasis.

Houston hiver efter vejret, men prognoserne er dystre. Video: Anne Brandbjerg

Herunder kan du for udvalgte byer og områder se, hvor meget regn der er faldet i forbindelse med Harvey indtil tirsdag klokken 15.00 dansk tid. Tallene er angivet i millimeter.

  • Friendswood: 1247,6
  • League City: 1186,7
  • University of Houston (Clear Lake): 1129,8
  • Mont Belvieu: 1191,8
  • South Houston: 1117,6

Da det regnede kraftigst i League City, faldt der 91,4 millimeter regn på blot en halv time sent lørdag aften lokal tid. Herhjemme kalder vi det skybrud, når der falder over 15 millimeter regn i samme periode.

Med andre ord oplevede man i League City seksdobbelt skybrud.

På én time fik man 171,7 millimeter, mens der på to timer faldt 301,7 millimeter regn.