Vejr

Fantastisk og frygtindgydende: Sådan så 'Harvey' ud fra rummet

Blot ved at se på de mange billeder af uvejret, der blev taget fra rummet, kunne man fornemme, at noget alvorligt var på vej mod Texas.

Regnen vælter ned over Texas i så ekstreme mængder, at det ventes at føre til nogle af de værste oversvømmelser i årtier. 

Orkanen 'Harvey', der siden er blevet nedgraderet til en tropisk storm, sender nemlig kaskader af regn ind over det sydøstlige Texas, selvom vindene i forbindelse med uvejret er aftaget markant.

Og allerede inden 'Harvey' gik i land sent fredag aften lokal tid, kunne man fornemme, at noget alvorligt var på færde.

Tropiske orkaner og Saffir-Simpson-skalaen

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

De amerikanske hurricane-meteorologer fulgte således uvejret tæt fra satellit, og de kunne se en tropisk orkan, der pustede sig op på meget kort tid.

Også astronauterne på Den Internationale Rumstation, ISS, kunne med det blotte øje se et uvejr, som var både frygtindgydende og fantastisk på én og samme tid.

Herunder har vi samlet nogle af de flotteste og mest betagende billeder af Hurricane Harvey taget inden uvejret ramte land med voldsom kraft.

Imponerende satellitbilleder viser det enorme, roterende uvejr inden mødet med Texas. Video: Danny Høgsholt

Satellitanimationen øverst i artiklen viser, hvordan 'Harvey' bevægede sig ind over Texas med sit øje over byen Rockport fredag aften, mens animationen herunder viser 'Harvey' fra større afstand den 25. august - det vil sige inden uvejrets møde med USA. Orkanen gik i land kort efter solnedgang. 

Regnen vælter ned over Texas, viser radarbilleder. Video: Danny Høgsholt