Vejr

Et regnvejr som dette sker kun én gang hvert 500. år

Det er ubegribelige mængder regn, der vælter ned over den amerikanske golfkyst.

Mens amerikanerne i det sydøstlige Texas slår øjnene op til en ny dag, så fortsætter den tropiske storm 'Harvey' med at rase. 

Nok er vinden aftaget markant, men til gengæld vælter regnen nu ned i mængder, man har mere end svært ved at forestille sig.

Det er især på østsiden af uvejrets centrum, at der er blevet åbnet for den helt store 'bruser'. Det vil sige omkring og lige syd for USA's fjerdestørste by, Houston.

Det sted, hvor man indtil videre har fået allermest regn under 'Harvey', er forstaden League City, der ligger godt 20 kilometer syd for Houstons centrum.

Tropiske orkaner og Saffir-Simpson-skalaen

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Her er der på 48 timer frem til klokken 13.00 søndag dansk tid faldet intet mindre end 681,7 millimeter regn. 

Langt det meste er dog faldet i løbet af det seneste døgn, hvor man har fået 605,5 millimeter. I Danmark får vi normalt 712 millimeter nedbør på et helt år.

Imponerende satellitbilleder viser det enorme, roterende uvejr inden mødet med Texas. Video: Danny Høgsholt

Ifølge 'The Flood Control District', som er den myndighed, der overvåger situationer med ekstrem regn og oversvømmesler i Harris County nær Houston i Texas, er det så voldsomme mængder regn, at det statistisk set forekommer sjældnere end hvert 500. år.

Det man med andre ord kalder en 500-års-hændelse.

Heraf faldt der, da det regnede kraftigst, intet mindre end 91,4 millimeter på 30 minutter og 171,7 millimeter på bare én time.

Til sammenligning kalder vi det skybrud herhjemme, når der falder blot 15 millimeter regn på en halv time.

Det kraftigste skybrud, der er målt i Danmark over 30 minutter, kom den 2. juli 2011 i Ishøj, hvor der faldt 63,0 millimeter regn på en halv time.

Foreløbig er to meldt omkommet i uvejret. Derudover savnes mindst 30 personer i Texas.