Vejr

Voldsom regn og tornadoer: Orkanen Harvey fortsætter sin hærgen hen over weekenden

Den tropiske orkan Harvey er gået i land i Texas, og den vil hen over weekenden stadig befinde i området med voldsomme regnmængder til følge.

Beboerne i den amerikanske delstat Texas udsættes hen over weekenden for potentielt katastrofale vejrforhold, når den tropiske orkan Harvey fortsætter sin hærgen med voldsomme regnmængder, flodbølger ved kysten og risiko for tornadoer.

Frem til begyndelsen af næste uge forventer man mellem 350 og 750 millimeter regn mange steder i Texas, og på de mest udsatte steder er der endda udsigt til op til hele 1000 millimeter regn.

Til sammenligning får vi herhjemme 712 millimeter regn i løbet af et helt år.

Vand fra oven og vand fra havet

Man forventer, at der vil falde mest regn i området syd og sydøst for Austin og ned mod Houston, og her beskriver den amerikanske vejrtjeneste de potentielle konsekvenser som katastrofale og livstruende.

I de lavtliggende områder ud mod kysten til den Mexicanske Golf er man hen over især lørdagen også alvorligt truet af vandmasser,  som kommer ude fra havet.

Kombinationen af lavt tryk i orkanens øje og kraftige vinde omkring øjet har presset store vandmængder ind mod kysten, hvor man risikerer oversvømmelser på tre til fire meter vand over landjorden.

Dertil kommer høje bølger helt ude ved kysten.

Tornadoer på randen af det store uvejr

En anden potentiel fare ved Harvey er tornadoer, som kan opstå på kanten af det store tropiske uvejr.

Man er særligt opmærksom på risikoen for tornadoer i det sydøstlige Texas op mod grænsen til delstaten Louisiana og ind i den sydvestlige del af Louisiana i løbet af lørdagen.

Tornadoer er uvejr på meget mindre skala end 'moderuvejret' af en tropisk orkan som Harvey, og hvis tornadoer skulle opstå, vil de for det meste anrette lokale skader og ødelæggelser, mens tropiske orkaner kan have et omfang som en hel amerikansk delstat eller større.

Huserer over Texas i dagevis

Harvey gik i land kort før klokken fem lørdag morgen dansk tid som en tropisk orkan af kategori fire på Saffir-Simpson-skalaen fra et til fem.

Tropiske orkaner og Saffir-Simpson-skalaen

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Med vindhastigheder på 215 km/t og endnu kraftigere vindstød er Harvey den kraftigste tropiske orkan i Texas siden 1961, og på landsplan er skal vi tilbage til 2004 for at finde en kraftigere en af slagsen.

Harvey overgår derved i vindstyrke Katrina, som ramte New Orleans i 2005, men Katrina var større af omfang og havde et lavere lufttryk i sit øje og ramte et meget sårbart område, og blandt andet derfor medførte den så store oversvømmelser.

I USA kalder man tropiske orkaner for 'hurricanes', mens de i det indiske ocean kendes som tropiske cykloner og i det vestlige Stillehav som tyfoner. De er dog et og samme meteorologiske fænomen.