Vejr

Vinde på 215 km/t: Harvey er gået i land som den kraftigste tropiske orkan i 13 år

Den tropiske orkan Harvey gik tidligt lørdag morgen dansk tid i land i delstaten Texas med de højeste vindhastigheder siden Charley i 2004.

Kort før klokken fem lørdag morgen dansk tid gik den tropiske orkan Harvey i land i den amerikanske delstat Texas med vindhastigheder på 215 km/t.

Dermed er Harvey en tropisk orkan af kategori fire på Saffir-Simpson-skalaen fra et til fem, og det er den kraftigste orkan, som har krydset en amerikansk kyst siden Charley i august 2004 og den kraftigste i Texas siden 1961.

Tropiske orkaner og Saffir-Simpson-skalaen

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Den amerikanske vejrtjeneste advarer om katastrofale oversvømmelser i området på grund af voldsomme regnmængder og stormflod ved kysten.

Gik i land - og går næsten i stå

Harvey gik i land ved den nordlige del af øen San Jose mellem Port Aransas og Port O'Conner med en hastighed på blot 11 km/t, og man forventer, at den bremser yderligere ned de kommende timer og kun bevæger sig ganske langsomt hen over det sydvestlige Texas de følgende dage.

Vindhastighederne var af orkanstyrke ud til 65 km omkring uvejrets centrum, da det krydsede kysten, men man forventer, at vindene langsomt aftager, nu hvor uvejret er inde over land.

Regnen vil dog fortsætte ufortrødent hen over weekenden med 400-750 millimeter og lokalt op til 1000 millimeter i Texas frem til begyndelsen af næste uge.