Vejr

Op mod 900 mm regn: Voldsom orkan rammer USA lørdag

En voldsom tropisk orkan ved navn Harvey intensiveres i den Mexicanske Golf, og man forventer, at den rammer USA i løbet af lørdag.

Den kraftigste tropiske orkan i 12 år har kurs mod den amerikanske kyst ud mod den Mexicanske Golf, og meteorologerne advarer nu om "livstruende og ødelæggende vejr" de kommende dage.

Med vinde langt over grænsen for orkanstyrke, voldsomme regnmængder og flodbølger ved kysten er man endda ude i formuleringer om, at vejret har potentiale til at blive katastrofalt.

Fra tordenbyger til tropisk orkan på få dage

Det er den tropiske orkan Harvey, der er tale om, og tidligt fredag morgen dansk tid lå den i den Mexicanske Golf cirka 270 kilometer ud for kysten, hvor den amerikanske delstat Texas grænser op til Mexico.

På et døgn har den udviklet sig fra en klump af tordenbyger med en kuling under sig til en roterende tropisk orkan med vindstyrker på 39 m/s og endnu kraftigere vindstød.

Særdeles varmt vand i den Mexicanske Golf og en meget ustabil atmosfære har været drivkraften bag den eksplosive udvikling og vil fortsat drive uvejret, så længe det er til havs.

Man forventer derfor, at orkanen tiltager i styrke, mens den bevæger sig ind mod den texanske kyst med 17 km/t.

Krydser kysten i løbet af lørdag

Prognoserne viser, at Harvey sandsynligvis vil krydse kysten og bevæge sig ind over land et sted mellem grænsen til Mexico og området syd for Houston på et tidspunkt mellem lørdag morgen og eftermiddag dansk tid.

Animationen i toppen af artiklen viser den forventede bane og udvikling.

Når den krydser kysten, vil det i henhold til de seneste prognoser være som en "major hurricane", hvilket i USA er betegnelsen for en tropisk orkan af styrke 3 eller højere med vindhastigheder på 50 m/s (180 km/t) eller derover.

Tropiske orkaner og Saffir-Simpson-skalaen

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Holder prognoserne stik, vil Harvey blive den kraftigste tropiske orkan, der krydser en amerikansk kyst siden Hurricane Wilma og Hurricane Katrina i 2005.

Regnmængderne kan blive katastrofale

Mens vindene i sig selv vil kunne være ødelæggende, frygter man i endnu højere grad konsekvenserne af ekstreme regnmængder.

Fra orkanen gik i land i går og frem til begyndelsen af næste uge, forventer man mellem 350 og 650 mm regn mange steder i Texas med helt op mod 900 mm på de mest udsatte steder.

Til sammenligning får vi 712 mm herhjemme - på et helt år.