Solformørkelse

Temperaturen styrtdykkede under solformørkelsen i USA

Det kunne i den grad mærkes, da USA mandag gik i sort, og dag blev til nat.

Da den totale solformørkelse mandag kunne ses i et mere end 4.000 kilometer langt spor hen over 14 amerikanske stater, fik man ud over det imponerende syn også solformørkelsen at føle.

En række vejrstationer fra den amerikanske vejrtjeneste, NOAA, der stod placeret i solformørkelsens bane, målte både temperatur og solindstråling, som afslører, hvorledes temperaturen faldt under den blot to minutter lange totale solformørkelse. 

I hele den nordvestlige del af USA var vejret klart, og det er her den amerikanske vejrtjeneste registrerede de største temperaturfald under solformørkelsen.

I Moose nær Grand Teton i Wyoming målte en af disse vejrstationer et temperaturfald på hele fem grader under den totale solformørkelse mandag formiddag lokal tid.

Her kulminerede den totale solformørkelse klokken 11.36, og i morgentimerne steg temperaturen fra 12 grader klokken 9.30 til 16,7 grader klokken 11.15. Herefter begyndte det store temperaturfald, som fortsatte hen over solformørkelsen og i nogle minutter derefter, før temperaturen atter begyndte at stige.

Klokken 11.46  - 10 minutter efter solformørkelsen - blev der målt 11,7 grader i Moose, da temperaturen var lavest.

På lidt over en halv time faldt temperaturen således med fem grader.

Det er et temperaturfald som en almindelig solnedgang skal bruge flere timer på.  

Efterfølgende steg temperaturen igen, og i løbet af eftermiddagen nåede den over 22 grader.

Som det ses på grafikken herunder, der viser den mængde solstråling, som nåede jorden, blev den langsomt mindre allerede kort tid efter den partielle del af solformørkelsen begyndte.

Målingerne viser også, at der overhovedet ingen energi blev tilført fra Solen i de to minutter den totale del af formørkelsen varede.

Ved samtlige målestationer, der registrerede solformørkelsen, oplevede man temperaturfald hen over USA.

De steder, hvor der var skyet faldt temperaturen generelt mellem to og fire grader, mens temperaturen i de skyfrie områder faldt mellem 3 og 5 grader.

Se mere i TV 2 VEJRETs tema om solformørkelse