Solformørkelse

Total solformørkelse fik USA til at gå i sort

TV 2 VEJRET var på pletten, da mørket sænkede sig over USA.

Det var en tydelig rørt Peter Tanev, som mandag aften præcis klokken 19.19 dansk tid oplevede den totale solformørkelse over Madras, Oregon i USA.

Alt om 'The Great American Eclipse' her

Selvom selve den totale solformørkelse varede blot 2 minutter og 2 sekunder, så var det især oplevelsen lige inden, at mørket sænkede sig over landskabet og perioden netop efter, at Månen trak sig væk fra solskiven, at de mange tilskuere for alvor fik følelserne uden på tøjet.

På kort tid gik det fra at være en smuk og solrig sommerformiddag til at blive tusmørke, mens skyerne i horisonten fortsat blev lyst op af solens lys.

Solformørkelser - typer

Total solformørkelse
...er, når månen er i stand til at dække for hele solskiven. Herved bliver solens korona synlig.

Partiel solformørkelse
...er, når dele af solens skive er dækket af månen. Dette er den absolut mest almindelige type solformørkelse for et givent sted på kloden.

Ringformet solformørkelse
...er, når månen står relativt fjernt fra jorden og dermed ikke i stand til at dække hele solskiven. Herved kan solen ses som en lysende ring.

Solformørkelsen breder sig mandag hurtigt videre mod sydøst, så man de kommende timer vil kunne opleve den i flere andre amerikanske stater.

Den slutter i USA i Charleston i South Carolina klokken 20.48.

Senere i aften lokal tid vil solformørkelsen fortsætte udover Atlanterhavet, inden den til slut når Kap Verde-øerne, hvor solformørkelsen bliver 'indhentet' af solnedgangen.

Klokken 20.39 til 20.49 kan man i de yderste klitrækker langs en del af den jyske vestkyst opleve at Månen dækker for knap 1 % af solskiven - akkurat inden solnedgang.