Vejr

Vildt vejrfænomen raserer flygtningelejr i Irak

Det gik særdeles alvorligt for sig da et tornadolignende vejrfænomen raserede en irakisk flygtningelejr.

De fordrevne mennesker i en flygtningelejr tæt på Mosul i Irak fik forrige fredag en uhyggelig oplevelse, som de sent vil glemme.

For ikke nok med at de mange mennesker både har oplevet krig og netop nu kæmper med en voldsom hedebølge, så slog et usædvanligt vejrfænomen fredag den 11. august til i lejren.

På kort tid blev en del af området nemlig raseret af et tornadolignende vejrfænomen, der rev telte med sig, og blæste mennesker omkuld.

Vejrfænomen med mange navne

Sådanne hvirvelvinde kaldes herhjemme for 'høtyve', da man oftest ser dem i sommermånederne - på en varm sommerdag, når kornet er høstet, og hvor hø og halm ligger løst tilbage på markerne.

I USA går de under navnet 'dust devils' eller 'støvdjævle', og når man ser videoen fra Irak, kan man i grunden godt forstå hvorfor.

Hvirvelvindene dannes, når luften nær jordoverfladen opvarmes og hurtigt stiger til vejrs. Ofte sker det i et område, hvor luften nær jordoverfladen har gode betingelser for at blive opvarmet optimalt - og hvor luften kan få lov at stå stille i længere tid.

Netop varmen har været særdeles udtalt i dagene op til hændelsen, med temperaturer op til 45 graders varme i Mosul.

Bakker eller læhegn kan skabe forstyrrelser i luftens bevægelser, og der kan dannes små hvirvler, som står ganske stille. Er der sammenfald mellem en af disse bobler af meget varm luft og en mindre hvirvel, så kan høtyvene opstå.

Når disse små bobler af varm luft - også kaldet termikbobler - stiger til vejrs, så strækkes luftsøjlen, og ligesom når en skøjteprinsesse trækker armene til sig, øges rotationen af en eventuel hvirvel - og høtyvene opstår.

Høvtyve, dog som regel i langt mere fredelige udgaver, ses undertiden også herhjemme.

Dreng hårdt kvæstet

Støvdjævelen i flygtningelejren var så voldsom, at en lille dreng blev revet ud af sit telt, og suget op i luften, og derefter kastet mod jorden, hvorved han blev hårdt kvæstet.

Du kan se hele videoen af støvdjævlen herunder, men vi skal advare mod stærke billeder.

En dreng bliver kastet op i luften, da en støvdjævel rammer en flygtningelejr i Mosul. Video: Carina Buus