Solformørkelse

Tanev i USA: Denne lille by det bedste sted at se dag blive til nat

Især denne by er det perfekte sted at se solformørkelsen - men hvorfor nu det?

Mandag formiddag lokal tid bevæger Månen sig ind foran solskiven, og det giver i et relativt smalt bælte en total solformørkelse over dele af USA.

Selvom alle i det bælte vil kunne opleve himlen blive mørk, og dag blive til nat, er der særligt ét sted, hvor man på flotteste vis kan have næsten garanti for at se solformørkelsen uden skyer på himlen.

Solformørkelser - typer

Total solformørkelse
...er, når månen er i stand til at dække for hele solskiven. Herved bliver solens korona synlig.

Partiel solformørkelse
...er, når dele af solens skive er dækket af månen. Dette er den absolut mest almindelige type solformørkelse for et givent sted på kloden.

Ringformet solformørkelse
...er, når månen står relativt fjernt fra jorden og dermed ikke i stand til at dække hele solskiven. Herved kan solen ses som en lysende ring.

TV 2 VEJRET's Peter Tanev er taget til den lille by Madras i Oregon for at opleve det fascinerende naturfænomen - og det er ikke uden grund, at netop den by er valgt.

Føhn-effekten giver solrigt vejr

Madras ligger lige øst for Cascade-bjergene, som er en del af den vældige bjergkæde Rocky Mountains. Den fremtrædende vindretning på de breddegrader er - ligesom herhjemme - fra vest, og det betyder at luften bevæger sig henover bjergene førend den når Madras.

Al fugten, som luften har samlet op over Stillehavet, bliver så at sige 'vredet' ud på vindsiden - altså vestsiden - af bjergkæden, mens den udtørrede, og varme luft, blæser ned over Madras på den østlige, læside. Denne effekt er kendt som 'Føhn-effekten' og kendes herhjemme, når vi af og til ligger i læ bag de norske fjelde.

Det giver sig udslag i et usædvanlig tørt klima, hvor der i august måned blot falder 8,4 mm regn på månedsbasis, mens der i løbet af ét kalenderår, i gennemsnit falder 242,8 mm regn.

Til sammenligning falder der i Danmark 712 mm regn, eller næsten tre gange så meget som i den amerikanske by.

Derfor er der næsten garanti for at opleve skyfrit vejr - også på mandag, hvor et af naturens helt store fænomener viser sig frem på himlen.