Solformørkelse

Her kan din solferie ende med solformørkelse

Hvis du er rejst det 'rigtige' sted hen på solferie, så kan du være heldig også at komme til at opleve solformørkelsen på mandag.

Amerikanerne gør i disse dage klar til at opleve det, der bliver den mest mediedækkede og mest sete totale solformørkelse nogensinde.

På mandag går 'USA i sort' i intet mindre end 14 stater, og det er hele 99 år siden, at en tilsvarende total solformørkelse kunne opleves 'over there'. I så godt som hele USA vil man som minimum opleve en delvis solformørkelse.

Delvis solformørkelse når helt til Vesteuropa

Men det er ikke kun i USA, at solformørkelsen kan ses. Som mandagen skrider frem, breder solformørkelsen sig ud over Atlanterhavet, og selvom den totale del af solformørkelsen ikke igen vil nå land, så vil man flere steder kunne se dele af solskiven blive dækket af Månen. En såkaldt delvis solformørkelse.

Helt frem til Vestafrika og Vesteuropa vil Månen tage en 'lille bid' af Solen akkurat, inden den går ned mandag aften. Fælles for alle disse steder er, at den delvise solformørkelse vil være mest markant akkurat ved solnedgang.

Solformørkelse på øgruppe

Ét af de ferieområder, som vil opleve den stærkeste solformørkelse, er Kap Verde-øerne ud for den afrikanske vestkyst.

Her vil Månen dække hele 89 procent af solskiven på den sydvestligste af øerne, Brava, når Solen går ned klokken 18.58 lokal tid, mens solformørkelsen vil være 84 procent i hovedstaden Praia på hovedøen Santiago godt fem minutter tidligere.

De Kanariske Øer vil opleve en 'halv' solnedgang

På de for os danskere nok endnu mere populære Kanariske Øer vil man også kunne opleve solformørkelsen, som her kulminerer, netop som Solen står lavest i horisonten og er ved at gå ned.

På Tenerife vil hele 43 procent af Solen være dækket af Månen klokken 20.39 lokal tid, mens det for Gran Canarias vedkommende vil være 41 procent klokken 20.34. Allerede tre kvarter forinden vil Månen dog være begyndt at 'spise' af Solen.

Også ved ferieområderne på Den Iberiske Halvø kan man opleve solformørkelsen.

Også solformørkelse på Algarve-kysten

Langs Algarve-kysten i Portugal vil 19 procent af Solen være dækket af Månen, når Solen går ned klokken 20.17, mens området omkring Lissabon og ferieområderne ved Estoril og Cascais har samme grad af solformørkelse klokken 20.23.

Jo længere mod nord og øst man kommer, des ringere bliver solformørkelsen, og de fleste steder i Europa vil den slet ikke kunne ses.

Det gælder dog ikke Vesteuropa, hvor man blandt andet i flere hovedstæder vil kunne se den delvise solformørkelse.

Solformørkelser - typer

Total solformørkelse
...er, når månen er i stand til at dække for hele solskiven. Herved bliver solens korona synlig.

Partiel solformørkelse
...er, når dele af solens skive er dækket af månen. Dette er den absolut mest almindelige type solformørkelse for et givent sted på kloden.

Ringformet solformørkelse
...er, når månen står relativt fjernt fra jorden og dermed ikke i stand til at dække hele solskiven. Herved kan solen ses som en lysende ring.

I Madrid vil ni procent af Solen 'gemme' sig bag Månen klokken 21.03, mens det gælder for tre procent af den lavtstående sol over Paris klokken 20.54. I London vil solformørkelsen være fire procent klokken 20.10 lokal tid.

Solformørkelsen når også akkurat til Danmark

Herhjemme vil solformørkelsen være absolut minimal, men den vil akkurat kunne ses fra Vestkysten ved solnedgang. Det vil dog kun være muligt mellem Blåvand mod syd og Thorup Strand ved Jammerbugten mod nord.

Her vil man kunne se Månen dække op til 0,94 procent af solskiven ved solnedgang klokken 20.49. I praksis betyder det, at man vil kunne ane Månen, som akkurat snitter toppen af solskiven, lige inden Solen går ned.

Teknisk set vil det være omkring Hvide Sande, at solformørkelsen er mest markant.